Vyhlásenie predsedu KDH k 20. výročiu Deklarácie o zvrchovanosti

NETKY.SK • 18 Júl 2012, 06:29 • 2 min
Vyhlásenie predsedu KDH k 20. výročiu Deklarácie o zvrchovanosti

Vyhlásenie predsedu KDH k 20. výročiu Deklarácie o zvrchovanosti - Politika 1.

slovakia

left justify in out

img

1. Predpokladom pre súčasnú slovenskú samostatnosť a štátnosť bol pád komunizmu v Európe ako výsledok desaťročí zápasu o slobodu a ľudské a občianske práva. Obete totality a nositelia tohto zápasu si zaslúžia našu trvalú úctu, vďaku a pamäť. Slovenská republika by nebola vznikla bez zásadných spoločenských a politických zmien v Novembri 1989. Bez Novembra '89 by nebolo ani Januára '93. Zvrchovanosť a zodpovedná sloboda národa sú obsahom a zmyslom suverenity. Kto spochybňuje November 1989, spochybňuje aj všetky spoločenské a politické rozhodnutia, ktoré sú jeho ovocím, vrátane Deklarácie, Ústavy a získania našej štátnej suverenity.

      2. KDH sa zachovalo zodpovedne a prezieravo, keď odmietlo spoluprácu s politikmi a stranami, ktoré sa spreneverili ideálom, kvôli ktorým si občania želali samostatnosť Slovenska. Hrubé porušovanie zákonov a nerešpektovanie ústavnosti, akty štátneho zločinu a zneužívanie moci dostali Slovensko mimo euroatlantickej integrácie a do faktickej medzinárodnej izolácie. Divoká, netransparentná privatizácia národného majetku spôsobila najväčšiu sociálnu nespravodlivosť v moderných dejinách Slovenska.

      3. Česko-slovenská republika bola dôležitým štátnym útvarom pre uchovanie a rozvoj slovenskej kultúry, identity a hospodárstva. Spolužitie v rámci jedného štátu prinieslo Slovensku okrem iného zakotvenie jeho hraníc, hlavne na juhu a na východe. KDH, zrodené v zápase s komunizmom, sa od svojho založenia usilovalo predovšetkým o uzákonenie dôležitých princípov a pravidiel pre slobodnú, spravodlivú a demokratickú spoločnosť a pre sociálne trhové hospodárstvo. Súčasťou tohto snaženia bolo nové štátoprávne usporiadanie, ktorého zavŕšením mala byť rovnocenná účasť Slovenska na projekte zjednotenej Európy. Bola to známa vízia „slovenskej hviezdičky na európskej vlajke a slovenskej stoličky pri európskom spoločnom stole“, ktorú nám už na začiatku 1990-tych rokov ostro vytýkal vtedajší koaličný partner VPN a premiér V. Mečiar. KDH malo svoju predstavu o rovnocennom a hrdom Slovensku integrovanom do Európskych spoločenstiev súčasne s Českou republikou, ale aj s Poľskom a Maďarskom. Sen o slobodnom a európskom Slovensku sa vďaka náročnému úsiliu s podporou občanov stal postupne skutočnosťou.  Dnes je Slovenská republika plnoprávnym členom Európskej únie a NATO. To nás všetkých pozýva k zodpovednosti za ďalší vývoj našej domoviny a spoločnej Európy. EÚ nepotrebuje centralizáciu, ale dôsledné dodržiavanie pravidiel a rešpektovanie princípu subsidiarity. KDH podporovalo a podporuje slovenskú štátnosť ako cestu budovania sociálne spravodlivého spoločenstva v rodine európskych národov a štátov. Jej základom sú vlastná kultúra a duchovné a ústavné tradície ako nositelia spoločných hodnôt. KDH bude aj naďalej dôsledne usilovať o napĺňanie vízie spravodlivého a solidárneho Slovenska pre ľudí.


      Ján Figeľ, predseda KDH
      17. júl 2012

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona