Vyhlásenie NR SR k 70. výročiu povstaleckej SNR

NETKY.SK • 1 September 2014, 14:46 • 2 min
Vyhlásenie NR SR k 70. výročiu povstaleckej SNR

BRATISLAVA - Slovensko vstúpilo do politických dejín Európy najmä počas revolučnej jari národov roku 1848. Vtedy na Myjave 19. septembra Ľudovít Štúr nebojácne vyhlásil neodvislosť (nezávislosť) Slovákov od uhorskej štátnej moci.

slovakia

left justify in out

A vznikla Slovenská národná rada, ktorej prvým predsedom sa stal Jozef Miloslav Hurban. SNR vytvorili politický, národný aj sociálny program, ktorý rozvíjali ďalšie generácie slovenských politikov. Roku 1918 to bola generácia obnovenej SNR, ktorá sa Martinskou deklaráciou z 30. októbra prihlásila ku konštituovaniu Česko-Slovenska. Slováci tak vstúpili na cestu národnej slobody.
    

V týchto dňoch si pripomíname  70. výročie slovenského národného povstania, počas ktorého slovenský parlamentarizmus urobil výrazné kroky k obnoveniu demokracie a slobody. Myslíme najmä na Vianočnú dohodu z decembra  1943, keď sa opäť sformovala Slovenská národná rada a boli v nej zastúpené všetky pokrokové prúdy vtedajšej slovenskej spoločnosti z vojnových čias. Svoj vrchol tieto odvážne politické sily dosiahli 1. septembra 1944, keď sa po vyhlásení Povstania sformovala povstalecká SNR., ktorá vydala Deklaráciu SNR a na Slovensku prevzala všetku zákonodarnú, vládnu aj výkonnú moc. Plénum SNR zvolilo šesťčlenné predsedníctvo SNR, ktoré pracovalo v zložení: Karol Šmidke, Gustáv Husák, Daniel Ertl za KSS, Vavro Šrobár, Jozef Lettrich a Ján Ursíny za Demokratickú stranu. Počas SNP bolo sídlo povstaleckej SNR na Skuteckého ulici v Banskej Bystrici. Od 1. septembra 1944 tu zasadalo plénum a pracovalo Predsedníctvo SNR, ktoré malo dvoch predsedov - Karola Šmidkeho a Vavra Šrobára a Úrad Predsedníctva SNR. Počas SNP malo plénum SNR 41 členov s paritným zastúpením  Demokratickej strany a Komunistickej strany Slovenska a k tomu generál Ján Golian.
      

Vedenie NR SR a jej predseda Pavol Paška si s veľkou vďakou pripomína 70. výročie vzniku povstaleckej Slovenskej národnej rady, ktorá sa v Banskej Bystrici stala vrcholným orgánom opäť slobodného slovenského národa.  Opäť zo Slobodného slovenského vysielača zazneli slávne Hurbanove verše: "Bije zvon slobody, / čujte ho národy.// kto ho nepočuje/ - obanuje." Národná rada SR je hrdá na slávnu povstaleckú históriu moderného Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies