Vyhlásenie migračného krízového stavu v Maďarsku bolo preventívnym opatrením

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 11:03 • 2 min
Vyhlásenie migračného krízového stavu v Maďarsku bolo preventívnym opatrením

BUDAPEŠŤ - Vyhlásenie migračného krízového stavu, o ktorom tento týždeň rozhodla maďarská vláda, bolo preventívnym opatrením. Povedal to dnes podpredseda maďarského parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť Szilárd Németh z vládnucej strany Fidesz.

slovakia

left justify in out

"Vláda tak rozhodla, lebo nie je možné vedieť, kade si bude hľadať cestu do Európy masa migrantov, ktorá sa nazhromaždila na (už uzatvorenej) západobalkánskej trase. Nie je možné predpovedať ani reakciu na rozhodnutie Európskej únie, napríklad či migranti nezaútočia na hranice," povedal Németh.

 

Podľa jeho slov sa čoraz viac migrantov snaží prekonať zábrany na južných hraniciach, prípadne sa pokúšajú dostať do Maďarska vlakom. "Mnohých z nich zadržia až vo vnútrozemí," dodal Németh.


Maďarský minister vnútra Sándor Pintér vyhlásil v stredu pre celé územie Maďarska migračný krízový stav, v rámci ktorého má byť na hranice vyslaných viac policajtov a vojakov. Armáda do akcie nasadí 1500 vojakov, polícia hliadky posilní väčším množstvom policajtov z jednotiek prihraničných žúp.


Opozícia považuje toto rozhodnutie vlády, ktoré by malo byť v platnosti až do 9. septembra, za neodôvodnené. Organizácia na ochranu ľudských práv Maďarský helsinský výbor priamo vyzvala kabinet, aby krízový stav neodkladne zrušil, pretože nie sú splnené podmienky na jeho vyhlásenie.


Minister vnútra Pintér v tejto súvislosti zdôraznil, že mimoriadne opatrenia na svojich hraniciach tento týždeň zaviedli Slovinsko, Chorvátsko i Srbsko. "Tieto krajiny budú púšťať cudzincov iba s platnými cestovnými dokladmi v zmysle schengenských očakávaní," dodal s tým, že zatiaľ nie je známe, ako zareagujú utečenci a ilegálni migranti, ktorí zostali v uvedených
Pintér podotkol, že migranti zatiaľ neprichádzajú preto smerom od Rumunska; hraničné zábrany tam preto nestavajú, ale treba rátať aj s takouto možnosťou.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona