Islamskí militanti z ISIL chcú ovládnuť aj časť Európy!

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 16:38 • 2 min
Islamskí militanti z ISIL chcú ovládnuť aj časť Európy!

BAGDAD - Vyhlásenie kalifátu zo strany militantnej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) na obsadených irackých a sýrskych územiach je varovaním, že táto organizácia sa stala hrozbou pre všetky krajiny. Pre agentúru Reuters to dnes uviedol hovorca irackej armády.

slovakia

left justify in out

 "Toto vyhlásenie je odkazom Islamského štátu nielen Iraku či Sýrii, ale celému regiónu a svetu. Ide o odkaz, že Islamský štát sa stal hrozbou pre všetky krajiny. Verím, že všetky štáty zmenia svoj postoj, pretože deklarácia nariaďuje každému, aby jej bol lojálny," povedal hovorca.

 

Novým vládcom Islamského štátu, kalifom, sa podľa nedeľňajšej deklarácie stal vodca ISIL abú Bakr Bagdádí, ktorý vyzval ľudí žijúcich na územiach, ktoré má skupina  pod svojou kontrolou, aby mu prisahali vernosť a vyjadrili mu podporu.

 

img

 

Skupina ISIL podľa slov jej hovorcu so vznikom kalifátu mení svoj názov na Islamský štát a vypúšťa z neho zmienku o Iraku a Levante. Zatiaľ nie je jasné, aký dopad bude mať táto deklarácia na situáciu v Sýrii a Iraku alebo v širšom spoločenstve džihádistov vo svete, podotýka agentúra AP.

 

img

 

ISIL taktiež načrtol svojú víziu expanzie do Európy. Na internete sa objavila mapa, ako si radikálni islamisti predstavujú rozšírenie kalifátu do Európy, Afriky a Ázie. ISIL chce navrátiť rozdelenie hraníc, ktoré platili ešte pred prvou svetovou vojnou.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona