Vyhlásenia Saudskej Arábie k zmrazeniu ťažby znížili cenu WTI k 37 USD

NETKY.SK • 2 Apríl 2016, 10:01 • 2 min
Vyhlásenia Saudskej Arábie k zmrazeniu ťažby znížili cenu WTI k 37 USD

LONDÝN - Ceny ropy klesli takmer o 4 %, pričom cena Brentu sa priblížila k 39 USD a cena WTI k 37 USD za barel (159 litrov). Trhy zareagovali na informácie zo Saudskej Arábie, že Rijád pristúpi k zmrazeniu ťažby ropy iba v prípade, ak rovnaký krok urobí aj Irán. Na ceny ropy okrem toho zatlačilo aj posilnenie kurzu dolára. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V polovici apríla sa v katarskej Dauhe bude konať schôdzka štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a producentov, ktorí nie sú členmi ropného kartelu. Mali by diskutovať o zmrazení produkcie na januárovej úrovni, čo má podporiť súčasné nízke ceny suroviny.

 

Kľúčový je najmä prístup najväčších producentov a vývozcov ropy, no saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán uviedol, že Rijád je ochotný zmraziť produkciu iba vtedy, ak rovnaký krok urobia aj iní veľkí producenti a tiež Irán. Ale Teherán už niekoľkokrát oznámil, že po zrušení sankcií bude svoju ťažbu zvyšovať.

 

Okrem tejto informácie na ceny ropy negatívne zapôsobil aj rast kurzu dolára. Ten zareagoval na lepšiu než pôvodne očakávanú tvorbu nových pracovných miest v USA za minulý mesiac.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent klesla k večeru o 1,50 USD (3,7 %) na 39,27 USD (34,35 eura) za barel. O zhruba 4 % sa očakáva jej pokles za celý týždeň. Za marec pritom zaznamenala rast o 15 % a za celý 1. kvartál o 6 %.

Cena americkej ľahkej ropy WTI klesla o 1,30 USD na 37,04 USD/barel. Očakáva sa, že za celý týždeň zaznamená pokles o 6 % po 14-% raste v marci a 4-% raste za 1. štvrťrok.

 

(1 EUR = 1,1432 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona