Výherných automatov je najmenej za posledných osem rokov

NETKY.SK • 8 Apríl 2014, 14:42 • 2 min
Výherných automatov je najmenej za posledných osem rokov

BRATISLAVA - Počet výherných automatov je na Slovensku najnižší za posledných osem rokov, Asociácia zábavy a hier (AZAH) a Asociácia prevádzkovateľov videohier (APV) pritom očakáva ďalší pokles. Za posledných päť rokov sa počet hracích automatov znížil o 20,5 percenta. Na konci januára tohto roka asociácie evidovali 19 684 automatov.

slovakia

left justify in out

„Trend poklesu bude pokračovať. Okrem sústavného legislatívneho tlaku a skutočnosti, že už dnes máme na Slovensku najvyššie odvody z automatov v celej Európe, k tomu prispeje i nástup inernetového hrania. Už dnes je v našich prevádzkach vidno, že ubúda zákazníkov vo veku 30 až 40 rokov, zatiaľ čo tržby z internetového hrania naberajú výrazný rast. To znamená, že generácia týchto ľudí má rovnaký záujem o hranie, no prechádza na jeho novú formu,“ povedal hovorca oboch asociácií Juraj Danielis. Podobný pokles postihol aj herné prevádzky – teda herne a pohostinstvá. Zatiaľ čo napríklad v roku 2010 ich na Slovensku bolo 8 389, dnes ich existuje 6 619.

 

Opozičné OĽaNO chcelo zakázať chudobným hráčom vstup do herní a pripravilo novelu zákona o hazarde. Svoju legislatívnu iniciatívu však strana stiahla 3. apríla pred hlasovaním z rokovania parlamentu. Podľa poslanca za obyčajných ľudí Miroslava Kadúca existuje nádej, že OĽaNO sa dohodne s ďalšími stranami na podpore návrhu. Strana navrhuje zaviesť povinnosť pre prevádzkovateľov herní, aby legitimovali hráča. Ak by zistili cez register, že hráč poberá sociálne dávky alebo je na neho uvalená exekúcia pre dlh na výživnom či na daniach, zakážu mu vstup do herne. Ak takému hráčovi napriek zisteniam povolia vstup do herne a on prehrá peniaze, môže svoj vklad požadovať naspäť. Podobne to podľa obyčajných funguje v susednom Rakúsku. Podľa poslanca za OĽaNO Petra Polláka je neakceptovateľné dovoliť ľuďom míňať sociálne dávky na zisk prevádzkovateľov herní. Upozornil, že po vyplatení dávok mnohí obyvatelia osád prehrajú peniaze v herniach. „Od zúfalých ľudí je ťažké očakávať zodpovedné správanie. Zodpovedné kroky musí urobiť štát,“ povedal. 

 

Novelu zákona o hazardných hrách pripravili poslanci za OĽaNO Miroslav Kadúc, Peter Pollák a Štefan Kuffa. Obyčajní chceli zvýšiť povedomie hráčov o rizikách hazardných hier a o možnostiach liečby, hazard navrhujú zakázať osobám, ktoré sa nachádzajú v situácii, keď hranie hazardných hier predstavuje ohrozenie ich života, zdravia, základných životných podmienok alebo splácanie ich záväzkov. Novela zákona rozširuje sankcie pre prevádzkovateľa vybraných hazardných hier, ak umožní zúčastniť sa na hre osobe, ktorej to zákon nedovoľuje. Zároveň by sa zriadil centrálny register exekúcií a zverejnili by sa príjemcovia dávok v hmotnej núdzi, čo podľa obyčajných umožní vykonateľnosť návrhu zákona a lepšiu ochranu osôb – hráčov pred rizikami hazardných hier a následkami ich hrania. 

 

Podmienkou hrania hazardných hier v kasíne alebo na výherných automatoch by malo byť podľa návrhu preukázanie sa občianskym preukazom. Zákaz hrať ruletu alebo na automatoch by mali mať ľudia, ktorí majú pohľadávky na sociálnom alebo zdravotnom poistení, sú v hmotnej núdzi alebo exekúcii za neplatenie výživného, daní, pokút, poplatkov, cla a pohľadávok na poistnom, na zdravotnom, sociálnom alebo na starobnom dôchodkovom sporení. 

 

Podľa hovorcu herných asociácií Danielisa prevádzkovatelia herných prevádzok podotýkajú, že "herný priemysel je najmä pre politických populistov tradične vďačnou témou na vlastné zviditeľnenie sa, čo je aj dôvodom, že zákon o hazardných hrách je evergreenom pre rôzne návrhy noviel predkladaných mnohými stranami". Herné asociácie by uvítali, keby ich politici pri vytváraní týchto noviel zahrnuli do odbornej diskusie o jednotlivých riešeniach. "Aktuálne predkladaným návrhom totiž chýba znalosť problematiky, a teda nemajú potenciál chrániť rizikových hráčov a ani zlepšovať spôsob regulácie tohto priemyslu," uzavrel Danielis. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona