Výherné automaty z krčiem zmiznú, ostanú len v herniach

NETKY.SK • 13 Júl 2011, 11:07 • 2 min
Výherné automaty z krčiem zmiznú, ostanú len v herniach

Výherné automaty z krčiem zmiznú, ostanú len v herniach

slovakia

left justify in out

img

Výherné automaty hráči od roku 2013 v krčmách či pohostinstvách nenájdu. Poslanci Národnej rady SR dnes 81 hlasmi schválili novelu zákona o hazardných hrách z dielne KDH, ktorá takéto obmedzenie zavádza. V herniach si navyše hráč nebude môcť ani zapáliť a popíjať alkohol.
      Oproti pôvodnému návrhu však budú môcť byť v časti zariadenia, kde sa nachádzajú automaty, aj bary, no bez alkoholu. Obce navyše od septembra 2011 získajú novelizáciou zákona právo zakázať na svojom území zriaďovanie kasín, herní, stávkových hier či charitatívnych lotérií.
      Právna norma ďalej zavádza povinnosť odmietnuť vstup do herne patologickým hráčom, ak o to požiadajú oni sami alebo ich blízki. Predĺži sa tiež interval medzi jednotlivými hrami z troch sekúnd na štyri, nakoľko väčší rozstup medzi hrami podľa autorov zákona znižuje impulzívne, nutkavé hranie smerujúce k vzniku patologickej hráčskej závislosti. Novinkou bude aj 15-sekundový interval od vyplatenia výhry do začatia ďalšej hry.
      Návrh KDH vznikol ako iniciatíva vyvolaná rapídnym nárastom počtu videohier a vysokého výskytu výherných automatov, a tým aj počtu hráčov, ktorí sa stávajú patologickými. Novela má tak za cieľ pomôcť redukovať počet ľudí závislých na gamblerstve, tých, ktorí v hracom automate neraz nechávajú celú výplatu, zadlžujú seba a svojich blízkych. Jeden z autorov novely, Radoslav Procházka (KDH), upozornil, že pri každom eure, ktoré štát získa na dani z hazardu, zaplatí oveľa viac na sanáciu dôsledkov.
      So zákonom, ktorý v júni prešiel do druhého čítania vďaka hlasom Smeru-SD, mali pôvodne problém poslanci SaS. Za jeho konečné znenie upravené pozmeňovacími návrhmi napokon zahlasovali.
      Prevádzkovatelia hazardných hier už skôr upozorňovali, že schválením novely zákona prídu štátne a obecné rozpočty takmer až o 40 miliónov eur a tisíce pracovných miest v službách a hazardnom priemysle. Na zníženie príjmov obcí poukazovali aj niektorí poslanci Smeru-SD.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies