Vyhadzujete zeleninové šupky? Robíte chybu

NETKY.SK • 18 Marec 2017, 17:35 • 2 min
Vyhadzujete zeleninové šupky? Robíte chybu

BRATISLAVA - Zdravotní experti hovoria, že väčšina ľudí zeleninu pred prípravou najprv olúpe a až potom servíruje a varí. Lenže to je podľa nich chyba.

slovakia

left justify in out

Niektorí odborníci tvrdia, že šupky zo zeleniny sú to najzdravšie. Šupky obsahujú veľa vlákniny, predovšetkým tej nerozpustnej, väčšina živín zeleniny je obsiahnutá práve v jej obale.

 

Napríklad šupka zo zemiakov obsahuje veľa živín. Vymenovať môžeme napríklad železo, vápnik, draslík, horčík, vitamín B6, vitamín C. Ak pripravujete zemiakovú kašu môžete umyté šupky uvariť zvlášť a do kaše ich potom následne primiešať.

 

Väčšina šupiek zo zeleniny obsahuje antioxidanty, ktoré vedia účinne bojovať proti voľným radikálom. Voľné radikály môžu prispievať k vzniku vážnych ochorení, alebo ich priebeh zhoršovať, oslabovať imunitu, podieľať sa na vzniku zápalov a vírusových ochorení, srdcových chorôb a podobne. Najmä preto je potrebné ich výskyt v organizme neutralizovať.

 

Farebná zelenina, napríklad mrkva, paprika či uhorka majú obal, ktorý obsahuje priamo koktail antioxidantov, ktorý pôsobí protizápalovo a prospieva aj pečeni.

 

Pred konzumáciou zeleniny so šupkov ju najprv poriadne umyte pod tečúcou horúcou vodou. Zbavíte sa tak množstva chemikálií, ktoré by sa mohli na šupke nachádzať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona