BRATISLAVA - Zdravotní experti hovoria, že väčšina ľudí zeleninu pred prípravou najprv olúpe a až potom servíruje a varí. Lenže to je podľa nich chyba.
Niektorí odborníci tvrdia, že šupky zo zeleniny sú to najzdravšie. Šupky obsahujú veľa vlákniny, predovšetkým tej nerozpustnej, väčšina živín zeleniny je obsiahnutá práve v jej obale.
Napríklad šupka zo zemiakov obsahuje veľa živín. Vymenovať môžeme napríklad železo, vápnik, draslík, horčík, vitamín B6, vitamín C. Ak pripravujete zemiakovú kašu môžete umyté šupky uvariť zvlášť a do kaše ich potom následne primiešať.
Väčšina šupiek zo zeleniny obsahuje antioxidanty, ktoré vedia účinne bojovať proti voľným radikálom. Voľné radikály môžu prispievať k vzniku vážnych ochorení, alebo ich priebeh zhoršovať, oslabovať imunitu, podieľať sa na vzniku zápalov a vírusových ochorení, srdcových chorôb a podobne. Najmä preto je potrebné ich výskyt v organizme neutralizovať.
Farebná zelenina, napríklad mrkva, paprika či uhorka majú obal, ktorý obsahuje priamo koktail antioxidantov, ktorý pôsobí protizápalovo a prospieva aj pečeni.
Pred konzumáciou zeleniny so šupkov ju najprv poriadne umyte pod tečúcou horúcou vodou. Zbavíte sa tak množstva chemikálií, ktoré by sa mohli na šupke nachádzať.