Vydražili vzácnu kópiu Rozprávok barda Beedla

NETKY.SK • 14 December 2016, 09:16 • 2 min
Vydražili vzácnu kópiu Rozprávok barda Beedla

LONDÝN - V londýnskej pobočke akčného domu Sotheby's dnes vydražili vzácnu kópiu knihy Rozprávky barda Beedla (2008), ktorú vlastnoručne napísala autorka diela J. K. Rowling. Knihu v hnedom koženom viazaní, vykladanú polodrahokamami či ozdobou v tvare striebornej lebky, si vydražil nemenovaný kupec za 368 750 libier (v prepočte približne 441 680 eur). Podľa pôvodných odhadov sa cena vzácneho kúska mohla vyšplhať až na 500-tisíc libier (takmer 599-tisíc eur).

slovakia

left justify in out

Predaná kópia pôvodne patrila vydavateľovi Barrymu Cunninghamovi, vďaka ktorému vyšiel prvý diel celosvetovo úspešnej série o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi s názvom Harry Potter a Kameň mudrcov (1997). Ten sa ju rozhodol predať, s čím súhlasila aj samotná autorka. Dielo, ktoré je jednou zo siedmich vlastnoručne napísaných špeciálnych kópií, obsahuje tiež ilustrácie vytvorené spisovateľkou, ako aj venovanie, v ktorom ďakuje Cunninghamovi za možnosť uviesť príbeh o Harrym Potterovi na trh. Časť výnosu z aukcie chce Cunningham venovať spisovateľkinej charitatívnej organizácii Lumos, ktorú založila v roku 2005.


Rowling vytvorila zbierku Rozprávky barda Beedla v spomínaných siedmich exemplároch v roku 2007, pričom šesť z nich venovala blízkym priateľom. Siedmu kópiu poskytla do dražby a knihu následne v roku 2008 uviedli na trh v tlačenej podobe. Dielo obsahuje päť čarodejníckych rozprávok, ktoré dostala Hermiona Grangerová od profesora Dumbledora v poslednej knihe zo série o Harrym Potterovi s názvom Harry Potter a Dary Smrti (2007).


J. K. Rowling je jednou z najznámejších a najúspešnejších autoriek súčasnosti. Slobodnú matku žijúcu zo sociálnej podpory preslávila spomínaná séria kníh o Harrym Potterovi, ktorá sa stala vôbec najlepšie predávajúcou sa knižnou sériou. Na celom svete sa z nej predalo viac než 450 miliónov výtlačkov, čím sa z Rowling stala multimilionárka. Na základe príbehov o Harrym Potterovi vznikli rovnomenné filmy, v ktorých mladého čarodejníka bojujúceho proti zlu v podobe krutého lorda Voldemorta stvárnil Daniel Radcliffe. Rowling na motívy pôvodného príbehu napísala aj dielo Fantastické zvery a ich výskyt (2001), pričom v súčasnosti vzniká päťdielna filmová adaptácia tohto počinu. Pre dospelých napísala román Prázdne miesto (2012) a pod pseudonymom Robert Galbraith vydala romány Volanie kukučky (2013), Hodvábnik (2014) a V službách zla (2015).




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies