Vydražili sústrastný list prezidenta Johnsona vdove po Lutherovi Kingovi

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 10:52 • 2 min
Vydražili sústrastný list prezidenta Johnsona vdove po Lutherovi Kingovi

FALLS CHURCH - Sústrastný list, ktorý poslal bývalý americký prezident Lyndon Johnson vdove po zavraždenom bojovníkovi za ľudské práva Martinovi Lutherovi Kingovi, vydražili vo štvrtok za 60.000 dolárov (takmer 56.600 eur) po súdnych sporoch o tento dokument. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Strojom napísaný list adresovaný Corette Scottovej Kingovej je datovaný 5. apríla 1968, deň po tom, ako Kinga zastrelil v Memphise belošský šovinista. Udalosť vyvolala nepokoje po celom území USA.

"Prekonáme toto nešťastie a budeme pokračovať v diele spravodlivosti a lásky Martina Luthera Kinga, ktoré je pre nás dedičstvom a hodnotou," píše Johnson na hlavičkovom papieri Bieleho domu. V prezidentskom kresle sedel v rokoch 1963-69.

 

Aukčný dom Quinn's Auction Galleries v meste Falls Church v štáte Virgínia stanovil vyvolávaciu cenu na 60.000 dolárov, pričom sa predpokladalo, že sa list vydraží za najmenej dvojnásobok. Spolu s listom sa na aukcii predalo 16 predmetov spojených so životom Kinga v celkovej hodnote 100.000 dolárov (94.224 eur).

 

Dražba mala špecifický význam v súvislosti s 50. výročím "Krvavej nedele" v meste Selma v štáte Alabama, kde sa uskutočnil prelomový pochod za ľudské práva, ako aj uvedením filmovej drámy "Selma".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies