Vydražili mixážny pult, ktorý použili Pink Floyd pri nahrávaní albumu The Dark Side of the Moon

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 15:01 • 2 min
Vydražili mixážny pult, ktorý použili Pink Floyd pri nahrávaní albumu The Dark Side of the Moon

NEW YORK - V newyorskej pobočke aukčného domu Bonhams vydražili mixážny pult, ktorý použila už nefungujúca anglická kapela Pink Floyd pri nahrávaní albumu The Dark Side of the Moon (1973).

slovakia

left justify in out

Nový majiteľ či majiteľka ho získali za 1,8 milióna dolárov (v prepočte približne 1,6 milióna eur) spoločne s dokumentmi potvrdzujúcimi jeho pôvod, manuálom či kópiou spomínaného albumu. Prístroj TG12345 MK IV od spoločnosti EMI pochádza z londýnskeho nahrávacieho štúdia Abbey Road, ktoré ho vlastnilo v rokoch 1971 až 1983. Okrem spomínanej formácie na ňom nahrávali napríklad už ako sóloví interpreti aj Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr z kapely The Beatles, Kate Bush či The Cure. 

Spomínaný mixážny pult je jedným z dvoch kusov, ktoré EMI vyrobila v spolupráci s Abbey Road. Druhý prístroj momentálne používajú v rakúskom štúdiu Prime. Ponúkaný pult dal do aukcie producent Mike Hedges, ktorý ho od štúdia kúpil v roku 1983, keď inovovali zariadenie. Spoločnosť Bonhams ho ponúkla v rámci aukcie TCM Presents… Rock and Roll Through the Lens, pričom odhadovaná predajná cena bola 700-tisíc dolárov. 

 



The Dark Side of the Moon je ôsmou štúdiovkou kapely Pink Floyd, ktorá ho nahrala v zložení David Gilmour, Nick Mason, Richard Wright a Roger Waters. Na albume, z ktorého pochádzajú skladby ako Money, Time, Us and Them či The Great Gig in the Sky, spolupracovali napríklad aj Alan Parsons, Clare Torry alebo Dick Parry. Štúdiovka dobyla americký albumový rebríček Billboard 200 a v UK Charte sa dostala na druhú priečku. Americký dvojtýždenník Rolling Stone predvlani vyhlásil The Dark Side of the Moon za najlepší album progresívneho rocku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies