Vydieračom potvrdili tresty, o ich šéfovi rozhodnú neskôr

NETKY.SK • 8 November 2016, 11:29 • 2 min
Vydieračom potvrdili tresty, o ich šéfovi rozhodnú neskôr

BRATISLAVA - Najvyšší súd SR na dnešnom verejnom zasadnutí potvrdil tresty, ktoré Špecializovaný trestný súd v Pezinku v septembri minulého roku uložil šiestim členom vydieračskej skupiny vedenej Miroslavom Štvrteckým.

slovakia

left justify in out

Zamietol tak odvolanie prokurátora, podľa ktorého boli tresty uložené prvostupňovým súdom príliš mierne, ako aj odvolania obžalovaných, ktorým sa zdali príliš prísne. O treste pre samotného šéfa skupiny Štvrteckého však rozhodnú samostatne, keďže ten senátu prostredníctvom pošty oznámil, že je hospitalizovaný a na verejnom zasadnutí sa nemôže zúčastniť. Piati členovia skupiny, konkrétne Patrik Šnajder, Jozef Helt, Jozef Fila, Martin Jamrich a Radim Chanečka požiadali súd o konanie v neprítomnosti. Jediného prítomného Zdeňka Uhlířa po verdikte súdu z pojednávacej miestnosti odviedli priamo do výkonu trestu. Zvyšní dvaja členovia skupiny akceptovali tresty uložené prvostupňovým súdom a preto sa ich zasadnutie netýkalo.


Špecializovaný trestný súd v Pezinku uložil členom skupiny v septembri 2015 tresty v rozmedzí od štyroch do 21 rokov. Prípadom sa pritom zaoberal už po druhýkrát. Samotnému šéfovi vydieračskej skupiny Miroslavovi Štvrteckému v septembri minulého roku Špecializovaný trestný súd vymeral trest 21 rokov väzenia. Stalo sa to v rámci pojednávania o určení výšky trestu pre právoplatne odsúdených páchateľov. Trest 20 rokov dostal člen skupiny Patrik Šnajder. Na osem rokov väzenia odsúdili ďalšieho kľúčového člena skupiny Petra Havlíčka. Podľa predsedu senátu v tomto prípade súd zohľadnil to, že sa k činom priznal, oľutoval ich a aktívne pomáhal v odhaľovaní trestnej činnosti. Zdeňek Uhlíř dostal sedem rokov, Jozef Fila a Jozef Helt po šesť rokov, Radim Chanečka päť rokov a deväť mesiacov, Martin Jamrich päť rokov a šesť mesiacov a Rastislav Zajc štyri roky.


Miroslava Štvrteckého, ktorého vydieračská skupina pôsobila prevažne na Záhorí, Špecializovaný trestný súd pôvodne právoplatne odsúdil na 24 rokov väzenia. Trest mu vymerali v roku 2010 a vo februári 2011 ho potvrdil aj Najvyšší súd SR. Vo väzení už strávil deväť rokov. Tam aj požiadal o obnovu konania, čomu Špecializovaný trestný súd 15. júna 2015 vyhovel. Povolili mu však len konanie pre rozhodnutie o výške trestu, nie pre rozhodnutie o vine. Voči tomuto rozhodnutiu sa odvolal, a tak o obnove konania rozhodoval senát najvyššieho súdu. Aj ten nakoniec povolil obnovu konania, tiež však len pre rozhodnutie o výške trestu.


Spis prípadu však Špecializovanému trestnému súdu doručili z najvyššieho súdu až po niekoľkých dňoch. Súd následne rozhodol o vzatí Štvrteckého do väzby, ale bolo to až osem dní po rozhodnutí o povolení obnovy konania, čo znamená, že bol prekročený zákonný limit na takéto rozhodnutie. Preto sa Štvrtecký proti rozhodnutiu o vzatí do väzby odvolal a najvyšší súd ho prepustil na slobodu. Rovnako sa tak stalo v prípade členov jeho skupiny.

 

Špecializovaný trestný súd aj najvyšší súd po medializácii prípadu zverejnili vyhlásenia, v ktorých trvajú na tom, že v prípade nepochybili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies