Výdavky SR na výstavbu nového sídla NATO boli už dopredu známe

NETKY.SK • 14 Február 2019, 13:37 • 2 min
Výdavky SR na výstavbu nového sídla NATO boli už dopredu známe

BRUSEL - Konečné náklady na výstavbu a sprevádzkovanie nového ústredia Severoatlantickej aliancie v Bruseli dosiahli 1,2 miliardy eur. Podiel Slovenska bol podľa dohody medzi spojencami 0,6 percenta z celkovej sumy.

slovakia

left justify in out

Konečný účet za výstavbu nového, modernejšieho, a hlavne bezpečnejšieho sídla Aliancie minulý týždeň potvrdil šéf belgickej diplomacie Didier Reynders. Ten na interpeláciu poslancov z federálneho parlamentu spresnil, že výstavba nového sídla stála 1,2 miliardy eur, čo bol aj dopredu stanovený rozpočet.

 

img

Didier Reynders, šéf belgickej diplomacie 

 

Veľvyslanec SR pri NATO Radovan Javorčík pripomenul, "že podiel Slovenska bol dopredu stanovený na 0,6 percenta z celkovej sumy. Príspevky spojencov boli dohodnuté podľa konkrétneho distribučného kľúča."

 

"Je to v týchto rámcoch. Percentuálne sme boli dopredu zakotvení, tam sa už nemôžeme posúvať, účty by mali byť uzavreté," skonštatoval Javorčík počas dvojdňového zasadnutia ministrov obrany NATO v Bruseli. Zároveň však spresnil, že zatiaľ oficiálnu informáciu o záverečnom účte na stôl nedostal.

Podľa jeho slov boli samotné platby z každej členskej krajiny uskutočnené vopred, lebo výstavba a úprava budovy trvala mnoho rokov. Vláda SR odsúhlasila balík financií, ktorým následne prispela na výstavbu novej budovy.

 

img

Radovan Javorčík, veľvyslanec SR pri NATO 

 

"Tento balík bol posunutý na spoločný účet Aliancie, z ktorého sa financovala celá stavba a náležitá infraštruktúra. To znamená, že žiadne nové platby sa už od Slovenska neočakávajú," vysvetlil veľvyslanec. Slovenská delegácia pri NATO na novej adrese platí jedine za služby, ktoré využíva.

 

Novú centrálu NATO v Bruseli oficiálne otvorili v máji 2017 v prítomnosti amerického prezidenta Donalda Trumpa a ďalších popredných predstaviteľov členských krajín Aliancie. Národné delegácie a stáli zamestnanci sa však do budovy nasťahovali až v priebehu prvých šiestich mesiacov nasledujúceho roka.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies