Výdavky Sociálnej poisťovne na dôchodky sú za 8 mesiacov oproti plánu vyššie

NETKY.SK • 5 November 2015, 10:52 • 2 min
Výdavky Sociálnej poisťovne na dôchodky sú za 8 mesiacov oproti plánu vyššie

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) vynaložila za január až august tohto roka na vyplácanie dôchodkov vyše 4,22 mld. eur.

slovakia

left justify in out

V porovnaní s januárom až augustom vlaňajška ide o nárast o 62 mil. eur, oproti plánu na osem mesiacov tohto roka je to viac o 30,3 mil. eur. "Vyššie ako rozpočtované boli výdavky v základnom fonde starobného poistenia o 47,8 mil. eur, najmä pre vyššiu priemernú výšku novopriznávaných dôchodkov, ako bolo rozpočtované," uviedla SP vo svojej správe o hospodárení za január až august tohto roka. Nižšie ako rozpočtované boli za osem mesiacov tohto roka výdavky v základnom fonde invalidného poistenia, a to o 17,4 mil. eur, keď dosiahli 605,7 mil. eur.


V porovnaní s koncom minulého roka sa za osem mesiacov tohto roka počet vyplácaných dôchodkov zvýšil o 472. Počet vyplácaných starobných penzií pritom stúpol o vyše 2,6 tisíc a počet invalidných dôchodkov sa zvýšil takmer o 2,5 tisíc. Naopak, takmer o 2,7 tisíc klesol za január až august tohto roka počet vyplácaných sirotských dôchodkov a o 2,4 tisíc menej bolo vdovských dôchodkov. Pri sirotských dôchodkoch je to podľa poisťovne spôsobené aj zaniknutím dôchodkov najmä pre ukončenie školského roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies