Vydavateľstvo Ikar ocenilo najúspešnejších slovenských autorov za rok 2016

NETKY.SK • 11 Marec 2017, 13:06 • 2 min
Vydavateľstvo Ikar ocenilo najúspešnejších slovenských autorov za rok 2016

Bratislava - Vydavateľstvo Ikar ocenilo dnes večer svojich najúspešnejších slovenských autorov. V roku 2016 vydalo 430 knižných titulov, predaj presiahol jeden a pol milióna výtlačkov, z nich 486.000 bolo z pera slovenských autorov.

slovakia

left justify in out

Počas slávnostného večera s názvom Ikariáda 2016 si prevzali ocenenia v podobe Platinovej a Zlatej knihy Táňa Keleová-Vasilková, Jozef Banáš, Jozef Karika, Kristína Farkašová, Vilo Habo, Jozef Pavlovič, Veronika Homolová Tóthová a Ľubomír Feldek.

 

Platinovú knihu za viac ako 25.000 predaných výtlačkov získala kniha Dementi Jozefa Banáša, v ktorej podáva dementi o stave Slovenskej republiky, Táňa Keleová-Vasilková za román Si ako slnko, príbeh dcér, ktoré tragicky stratili svojich otcov, Kristína Farkašová za knihu Som mama o svojich skúsenostiach a zážitkoch s tehotenstvom a materstvom, Jozef Karika za mafiánsky triler V tieni mafie. Platinové ocenenie získala aj knižka Vilo Habo varí lepšie ako tvoja mama zo známeho televízneho seriálu.

 

Zlatú knihu za vyše 15.000 predaných výtlačkov získal Jozef Banáš za román Kód 7 Koniec zla, Jozef Pavlovič za rozprávkovú knižku Macko Lacko a Veronika Homolová Tóthová za knihu Mengeleho dievča, skutočný príbeh Violy Stern Fischerovej, ženy, ktorá prežila štyri koncentračné tábory a nakoniec nacistom utiekla.

 

Cenu literárnej kritiky Zlaté pero získal Ľubomír Feldek za knižku Životopis vo veršoch.

Táňa Keleová-Vasilková ako prvá slovenská autorka dosiahla na sklonku roku 2012 milión predaných výtlačkov svojich kníh a stále patrí k najžiadanejším spisovateľkám. Na svojom konte má 30 vydaných románov, okrem prvotiny Cena za voľnosť (1997) vyšli všetky v Ikare a za všetky získala Zlatú resp. Platinovú knihu.

 

„Nehrám žiadne preteky, vnímam veci tak ako sú, keby som nedostala ocenenie, tak sa nič nedeje. Neznamená, že keď som bola oceňovaná posledných desať rokov, že to bude navždy. Som reálny človek, myslím, že každé ocenenie je uznaním, poďakovaním. Je to o tom, že ma čitatelia stále čítajú a to je nesmierna radosť. Vždy sa z toho teším,“ povedala pre TASR Keleová-Vasilková.

 

Jozef Banáš patrí k najčítanejším a najprekladanejším slovenským autorom. Doma i za hranicami mu vyšlo 22 kníh v deviatich jazykoch. Všetky jeho diela publikované od roku 2006 sa stali bestsellermi, hoci píše o vážnych spoločenských, politických a náboženských témach. Prvý úspech získal s knihou Idioti v politike (2007). Za scenáristickú a literárnu tvorbu získal viacero ocenení.

 

„Veľmi sa teším, že slovenský čitateľ čoraz viac siaha po slovenských autoroch. Mám radosť z toho, že rady slovenských autorov sa rozširujú, mám takú filozofiu, že kniha je napísaná len vtedy, keď je prečítaná. Ukazuje sa, že aj tých dobrých napísaných kníh na Slovensku je čoraz viacej. Našťastie slovenská literatúra nepotrebuje to, čo sa stalo s hudbou, že nemusíme zákonom podporovať predaj literatúry,“ povedal pre TASR platinou ocenený Jozef Banáš.

 

Vydavateľstvo Ikar vzniklo v roku 1990. Zlaté a Platinové knihy odovzdáva svojim najúspešnejším autorom od roku 2000. Cenu literárnej kritiky Zlaté pero udeľuje od roku 2004.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies