Vydavateľov Hitlerových prejavov súd definitívne oslobodil

NETKY.SK • 23 Január 2015, 12:45 • 2 min
Vydavateľov Hitlerových prejavov súd definitívne oslobodil

BRNO - Odvolací brniansky krajský súd dnes vyhlásil definitívny oslobodzujúci verdikt pre troch obžalovaných v kauze vydania knihy Hitlerových prejavov.

slovakia

left justify in out

Štátny zástupca (prokurátor) vnímal knihu ako podporu nacizmu, ale súd rozhodol, že jej vydaním nebol spáchaný žiadny trestný čin. Trojica oslobodených mužov, Pavel Kamas, Stanislav Beer a Lukáš Novotný, odišla zo súdu potešená. Informácie priniesol český spravodajský portál Novinky.cz.
     

Vydavateľ Kamas dokonca povedal, že pripravuje ďalšie knihy s podobnou tematikou.
     

Predseda senátu Vladimír Čech vysvetlil verdikt tak, že charakter knihy je historicky zasadený do konkrétneho obdobia. "Bola vojna a Hitler vo svojich prejavoch reagoval na aktuálne udalosti. Nejde o vyhlásenia, z ktorých by mohli čerpať ďalšie generácie," uviedol predseda senátu.
     

Štátnemu zástupcovi prekážali predhovory, ktoré ku knihe napísal historik Beer. Podľa obžaloby opisovali Hitlera ako mierumilovného človeka, ktorý sa snažil o mier medzi národmi a vážil si český národ.
     

"Súčasná neonacistická scéna sa snaží prezentovať Adolfa Hitlera ako človeka, ktorý to s Európou myslel dobre, nebol zločincom a masovým vrahom, nastolil sociálny mier, všetci boli spokojní," zhodnotil predhovory znalec Jan B. Uhlíř.
     

Štátny zástupca tiež argumentoval, že obžalovaní majú kontakty s popieračmi holokaustu, extrémistickými organizáciami a sú napojení aj na webové stránky neonacistických organizácií.
     

Vydavateľ Kamas argumentoval, že knihu vydal najmä pre zisk. "Hitler sa predáva lepšie než Coca-Cola," citoval ho portál Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona