Výdatné dažde v Severnej Kórei už zobrali desiatky životov, podpísali sa aj na škodách

NETKY.SK • 26 August 2015, 13:03 • 2 min
Výdatné dažde v Severnej Kórei už zobrali desiatky životov, podpísali sa aj na škodách

SOUL/PEKING - Najmenej 40 obetí na životoch a veľké materiálne škody si vyžiadali výdatné dažde, ktoré počas uplynulého víkendu zasiahli Severnú Kóreu. S odvolaním sa na Červený kríž a severokórejské médiá o tom dnes informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Svoje domovy muselo opustiť viac ako 11.000 ľudí z dažďom postihnutej oblasti - v okolí mesta Radžin - ležiacej v blízkosti hraníc s Ruskom a Čínou, spresnil hovorca Červeného kríža v Pekingu Hler Gudjonsson. Uviedol, že minulú sobotu ráno bolo mesto úplne zaplavené. Prúd vody bol taký silný, že odnášal autá.

 

Radžin je najvýznamnejším mestom rasonskej osobitnej ekonomickej zóny v provincii Severný Hamgjong.

Zatiaľ nie je jasné, aké dôsledky budú mať výdatné dažde na hospodárstvo krajiny, ktorá v júni oznámila, že prežíva najhoršie sucho za sto rokov. Podľa správ z Južnej Kórey v júli v severnej časti polostrova zapršalo, čo by mohlo kritickú situáciu zmierniť, konštatovala agentúra Reuters.

 

Podľa severokórejských médií monitorovaných Reuters počas víkendu v inkriminovanej oblasti spadlo 250 mm zrážok, pričom 155 mm spadlo v sobotu v priebehu troch hodín. Po lejaku úrady susednej Číny spolupracovali so severokórejskou pohraničnou službou pri evakuácii 48 čínskych turistov, ktorí podľa čínskych spravodajských webov uviazli v pohraničí, keď dážď zmyl jedinú cestu vedúcu k hranici.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies