Vydaním Radovana Krejčířa do ČR sa súd bude zaoberať 19. decembra

NETKY.SK • 9 December 2013, 17:33 • 2 min
Vydaním Radovana Krejčířa do ČR sa súd bude zaoberať 19. decembra

JOHANNESBURG - Juhoafrická justícia odložila dnes prerokúvanie žiadosti ČR o vydanie podnikateľa Radovana Krejčířa odsúdeného vo vlasti na 10,5 roka väzenia, pretože podnikateľ bol v danom čase pred iným senátom. Túto záležitosť by mal príslušný súd prerokovať 19. decembra, informovali tamojšie i české médiá.

slovakia

left justify in out

Iný juhoafrický súd sa dnes zaoberal opakovane odloženou podnikateľovou žiadosťou o prepustenie na slobodu na kauciu po novembrovom zadržaní pre podozrenie z vážnych trestných činov.

Krejčíř, občan Seychel, ktorého odvolací Vrchný súd v Prahe 28. novembra odsúdil v neprítomnosti za polmiliardový daňový únik na 10,5 roka väzenia, vo vyhlásení z 2. decembra zopakoval, že ho juhoafrická polícia mučila, aby si vynútila jeho priznanie. Podľa informácií juhoafrických internetových serverov mu mali policajti spútať ruky, zaviazať oči a mučiť elektrošokmi, ako aj natiahnutím umelohmotného vreca na hlavu. O podobnom prístupe hovoril aj jeho údajný juhoafrický komplic Desai Lupondo. Krejčíř ubezpečil, že JAR sa nechystá opustiť, a vyjadril pripravenosť na spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní. V kauze figurujú ako spoluobvinení aj dvaja príslušníci špeciálnej jednotky juhoafrickej polície Hawks - Samuel Maropeng a Jeff Nthoroane, ktorí popreli všetky obvinenia a tiež požiadali o prepustenie na slobodu na kauciu.

Juhoafrická prokuratúra s oneskorením zverejnila detaily o zločine, z ktorého je Krejčíř podozrivý. Podľa jej verzie jeho komplici uniesli brata drogového kuriéra, ktorý mal do Austrálie prepraviť pervitín za 24 miliónov randov, ale zmizol. Unesenú osobu spoločne s Krejčířom vraj najskôr bili a mučili, aby prezradila, kde sa nachádza jej nezvestný brat. Podnikateľ vraj najskôr navrhoval, aby ho zlikvidovali a brata tak vylákali na jeho pohreb, z toho však napokon zišlo a tak zbitého muža napokon vyhodili z auta v Johannesburgu. Prokuratúra tvrdí, že má pre svoje tvrdenia očitých svedkov. Súdne konanie v Johannesburgu sprevádzali aj dnes, podobne ako v predchádzajúcich prípadoch, mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Napätie iba zvýšilo tvrdenie prokurátora Louisa Mashianeho, ktorý informoval o hrozbách adresovaných mu telefonicky údajne so zámerom dosiahnuť, aby nebránil Krejčířovmu prepusteniu na kauciu. Podobné zážitky mal mať aj chránený svedok obžaloby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies