Vyčíslili skutočné náklady na liečbu rakoviny krvi

NETKY.SK • 10 September 2018, 14:18 • 2 min
Vyčíslili skutočné náklady na liečbu rakoviny krvi

BRATISLAVA - Skutočné náklady na liečbu mnohopočetného myelómu, onkologického ochorenia krvi, sú 409 071 eur. Vyplýva to z analýzy Ústavu zdravotníckych disciplín Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce Sv. Alžbety.

slovakia

left justify in out

Ako na pondelňajšej tlačovej besede uviedol autor štúdie Róbert Babeľa, z celkovej sumy predstavovali priame náklady na liečbu 261 475 eur. Nepriame náklady štátu tvorili celkovo 147 596 eur, z toho až 127 611 eur predstavovala strata produktivity práce v dôsledku predčasného úmrtia pacienta.

Podľa Babeľu tak nepriame náklady predstavujú 36 % všetkých nákladov. Z priamych nákladov najviac, 38 %, tvorí celková terapia, teda predovšetkým lieky. Hospitalizácia sa na celkových nákladoch podieľa 15 percentami, špeciálne zákroky predstavujú 6 % a diagnostika 5 % z celkových nákladov. Ako autor štúdie dodal, toto rozdelenie je zhruba rovnaké, ako je štandard v zahraničí. "Prvýkrát máme na Slovensku najpresnejšie údaje o hodnote zdravotnej starostlivosti pre konkrétnu diagnózu," vysvetlil Babeľa význam štúdie.

Anonymizované údaje do štúdie poskytla Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), ktorej poistenci tvoria zhruba tri štvrtiny všetkých pacientov s mnohopočetným myelómom na Slovensku. Ako uviedla riaditeľka sekcie liekovej politiky a centrálnych nákupov VšZP Ľubica Hlinková, s pomocou presných údajov chce poisťovňa vyrokovať ekonomicky udržateľné zmluvy s výrobcami liekov s cieľom rozložiť riziko. V spolupráci s ministerstvom zdravotníctva plánuje tiež nastaviť udržateľné náklady pri podmienene kategorizovaných liekoch.

Podľa Hlinkovej nebude štúdia o nákladoch na liečbu mnohopočetného myelómu jedinou. Poisťovňa by sa rada pozrela napríklad na náklady za liečbu karcinómu prsníka alebo melanómu.

Mnohopočetný myelóm je zhubné ochorenie krvi, ktoré je nevyliečiteľné, ale liečiteľné. Priemerný čas dožitia je štyri roky po stanovení diagnózy, zhruba 20 % z pacientov sa dožije 10 rokov. Ochorenie postihuje zväčša mužov vo veku 51 až 75 rokov. Priemerný vek pacienta je 63 rokov, no stále častejšie sa diagnóza objavuje u ľudí v produktívnom veku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies