Východné pobrežie sa pripravuje na príchod hurikánu Irene, lety rušia

NETKY.SK • 26 August 2011, 17:47 • 2 min
Východné pobrežie sa pripravuje na príchod hurikánu Irene, lety rušia

Východné pobrežie sa pripravuje na príchod hurikánu Irene, lety rušia

slovakia

left justify in out

Východné pobrežie Spojených štátov amerických sa dnes priebežne pripravovalo na príchod hurikánu Irene, ktorý mierne zoslabol. Podľa meteorológov však môže opäť zosilnieť.
      V amerických štátoch Severná Karolína, Virgínia, Maryland, New Jersey, New York a Connecticut vyhlásili stav ohrozenia, aby uvoľnili zdroje na prípravu proti povodniam a na evakuáciu.
      Kvôli blížiacej sa búrke zrušili vo Washingtone slávnostné odhalenie pamätníka Martina Luthera Kinga ml., ktoré bolo plánované na nedeľu.
      Irene by mala byť najsilnejšou búrkou na východnom pobreží USA za sedem rokov. Očakáva sa, že do Severnej Karolíny dorazí v sobotu. Prívalové búrkové vlny však už zasiahli bariérové ostrovy Outer Banks, ktoré opustili tisíce turistov a miestnych obyvateľov.
      Americké Národné hurikánové centrum so sídlom v Miami uviedlo, že Irene je teraz podľa sily vetra hurikánom druhej kategórie na Saffirovej-Simpsonovej stupnici, ale v priebehu dnešného dňa sa to môže znovu zmeniť.
      Hurikán už zničil stovky domov na Bahamských ostrovoch, ale vo štvrtok do veľkej miery ušetril hlavné mesto Nassau. Na Bahamách zatiaľ neboli hlásené žiadne obete na životoch.
      Americká letecká spoločnosť American Airlines vo štvrtok zrušila vyše 120 letov, lety sa zrejme budú rušiť aj počas dnešného dňa, uviedla televízia CNN.
      Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa zatiaľ nezamýšľa meniť letový plán, lety sa nerušili, ani neprekladali. Situáciu však budú pozorne sledovať a cestujúcich informovať na internete.
      Starosta New Yorku Michael Bloomberg zvažuje evakuáciu obyvateľov v nízko položených oblastiach metropoly. Dovolenkové oblasti v Severnej Karolíne už opustili tisíce ľudí. Americké bojové lode odplávali z prístavu Norfolk vo Virgínii, aby boli v bezpečí na otvorenom mori.

Zdroj: TASR/Reuters, AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies