Východná Ázia je pripravená na prípadný výskyt eboly lepšie ako iné regióny

NETKY.SK • 10 Október 2014, 18:38 • 2 min
Východná Ázia je pripravená na prípadný výskyt eboly lepšie ako iné regióny

MANILA/BAMAKO/FILADELFIA/BRAZÍLIA - Ebola predstavuje nebezpečenstvo aj pre východnú Áziu, avšak v tejto oblasti sú na prípadný výskyt tohto ochorenia podstatne lepšie pripravení ako v niektorých iných častiach planéty. Vyhlásil to dnes riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre západný Pacifik a Oceániu.

slovakia

left justify in out

Podľa slov Sin Jung-sua je oblasť zasiahnutá v nedávnej minulosti rôznymi epidémiami od vtáčej chrípky až po SARS dobre pripravená. Súčasne zdôraznil význam informovanosti občanov, monitoringu a transparentnosti.
     

Zvýšená miera ohrozenia východnej Ázie súvisí podľa rovnakého zdroja s obchodnými vzťahmi, množstvom dopravných a prepravných uzlov, ako aj s masami ľudí, ktorí hľadajú pracovné príležitosti v zahraničí.
     

Napriek pripravenosti bolo potrebné prijať viacero preventívnych opatrení v súvislosti s ebolou, tak napríklad v každej krajine regiónu zriadili epidemiologické centrá, ktoré sú v priamom spojení s regionálnou kanceláriou WHO vo filipínskej Manile, ako aj s jej ústredím vo švajčiarskej Ženeve.
     

Filipínska vláda zatiaľ nerozhodla o prípadnom vyslaní pomocného personálu do africkej oblasti zasiahnutej epidémiou eboly, kde podľa odhadov pracuje okolo 8000 občanov ostrovnej východoázijskej krajiny.
     

Popri klinických testoch s vakcínou proti ebole v USA a Veľkej Británii sa s testami preparátu začalo medzičasom aj na čiernom kontinente, konkrétne v Mali.
     

Traja zamestnanci tamojšieho ministerstva zdravotníctva sa stali prvými Afričanmi, ktorí dostali sérum s odborným názvom cAd3-EBO-Z vyvinuté v USA, ďalším dvom osobám ho mali podať v priebehu dneška.
     

Predbežné poznatky o účinnosti a bezpečnosti vakcíny by podľa malijských zdravotníckych zdrojov mohli byť k dispozícii na sklonku novembra, informovala tlačová agentúra DPA.
     

Mali, kde sa prihlásilo na testy 40 dobrovoľníkov, by však nemala zostať jedinou africkou krajinou, kde skúšajú vakcínu. Testy s ňou sú naplánované aj v Gambii, kde podobne ako v Mali doteraz nezaznamenali ani jediný prípad eboly.
     

Okolo 200 upratovačov vnútorných priestorov lietadiel na newyorskom letisku LaGuardia vstúpilo vo štvrtok do štrajku na protest proti nedostatočnej ochrane zamestnancov pred ebolou. Zamestnanci totiž musia upratovať aj zvratky a toalety.
     

Štrajkujúci upratovači a upratovačky firmy AirServ, ktorí nie sú odborovo organizovaní, vytvorili ľudskú reťaz pred terminálom D na letisku LaGuardia. Niektorí z nich niesli transparenty s nápisom "Air Serv ohrozuje bezpečnosť zamestnancov".
     

Interiéry strojov tak museli upratať členovia palubného personálu lietadiel, respektíve iní zamestnanci. Na letisku LaGuardia pritom nepristávajú stroje z Afriky, je to vzdušný prístav využívaný hlavne na vnútroštátnu leteckú dopravu.
     

O poriadny rozruch na palube stroja smerujúceho z USA do Dominikánskej republiky sa postaral absolútne nevhodným žartíkom jeden z pasažierov.
     

Počas letu z Filadelfie do letoviska Punta Cana začal vykrikovať, že má ebolu a že všetci ostatní cestujúci to majú zrátané. Po pristátí stroja zamieril na jeho palubu tím miestnych zdravotníkov v ochranných odevoch a jeho členovia muža odviedli.
     

O incidente informovali viaceré americké televízie, vrátane CNN.
     

"Nie som z Afriky, iba som vtipkoval," bránil sa údajne následne 54-ročný muž, ktorého deň po utorkovom incidente vyhostili späť do USA. Ešte predtým mu však urobili vyšetrenia, z ktorých výsledkov bolo zrejmé, že nemá ebolu, informoval dominikánsky denník Diario Libre.
     

Mužovo správanie vyvolalo obavy a pobúrenie viac ako 200 cestujúcich a členov posádky. Jedna z letušiek sa vyjadrila, že počas 36 rokoch v zamestnaní čosi podobné nezažila.
     

V Brazílii sa čaká na výsledky laboratórnych testov vzoriek z organizmu 47-ročného muža z Guiney, sužovaného horúčkou, ktorá medzičasom ustúpila. Zdravotný stav testovaného označil brazílsky minister zdravotníctva Arthur Chioro za dobrý a zdôraznil, že Guinejčan nemal a nemá žiadne iné príznaky eboly ako spomínané mierne zvýšenie telesnej teploty, informovala tlačová agentúra Reuters.
     

Výsledky testov sa očakávajú v priebehu soboty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies