Východná Ázia dosiahne tento rok prírastok 8,2 %

NETKY.SK • 23 November 2011, 03:25 • 2 min
Východná Ázia dosiahne tento rok prírastok 8,2 %

Východná Ázia dosiahne tento rok prírastok 8,2 % - Svet Východná Ázia vrátane Číny dosiahne tento rok podľa najnovšieho odhadu Svetovej banky (SB) prírastok hrubého domáceho produktu (HDP) 8,2 %. Bez Číny však bude jej vzostup len 4,7 %.

slovakia

left justify in out

img

Východná Ázia vrátane Číny dosiahne tento rok podľa najnovšieho odhadu Svetovej banky (SB) prírastok hrubého domáceho produktu (HDP) 8,2 %. Bez Číny však bude jej vzostup len 4,7 %. Vlani bol medziročný rast celého regiónu 9,7 %. V nasledujúcom roku sa odhaduje jeho zmiernenie na 7,8 %.
Hlavný ekonóm SB Bert Hofman dnes uviedol, že pokles prírastku východoázijskej ekonomiky súvisí najmä s krízovými javmi v Európe, s poklesom jej dopytu. Vysoké menové rezervy krajín a prebytky v zahraničnom obchode ich uchránia pred možnými vonkajšími šokmi, ale aj tak by mali prijať opatrenia na zvýšenie domácej spotreby. V regióne zostáva ešte 24 % obyvateľov, ktorí musia vyžiť z menej ako dvoch USD (1,49 eura) denne.
SB radí krajinám v regióne, aby viac investovali do infraštruktúry, vzdelávania a zvýšenia výkonu sociálneho systému. Ak by bolo treba, vlády môžu prijať aj stimulačné opatrenia na podporu ekonomického rastu. Väčšina z nich má na ne prostriedky k dispozícii.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies