Východ Ukrajiny sužujú ťažké boje, v Kyjeve otvorili divadlo

NETKY.SK • 7 Jún 2022, 08:03 • 2 min
Východ Ukrajiny sužujú ťažké boje, v Kyjeve otvorili divadlo

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok upozornil, že jeho vojaci v bojoch o strategické východoukrajinské mesto Severodoneck čelia početnej prevahe silnejšej ruskej strany.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Držíme sa“ v tomto kľúčovom meste, „ich je však viac a sú silnejší,“ povedal Zelenskyj novinárom v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev deň po návšteve frontových pozícií v Lysyčansku, ktorý sa nachádza na opačnom brehu rieky Siverskyj Donec. Intenzita bojov premenila Severodoneck a Lysyčansk na mŕtve mestá, citovala v pondelok Zelenského stanica BBC.

 

img

 

Prezident zároveň, rovnako ako šéf americkej diplomacie Antony Blinken, varoval pred obmedzením zásobovania obilím na svetovom trhu, čo Blinken nazval ruskou stratégiou vydierania.

 

Zelenskyj vyzval na rýchlejšie dodávky väčšieho množstva zbraní. V prípade, že sa ruským silám podarí prelomiť frontovú líniu vo východoukrajinskom regióne Donbas, situácia pre Kyjev by sa mohla výrazne skomplikovať, upozornil Zelenskyj.

 

Prečítajte si tiež: USA varovali Rusko pred obrovskou chybou

 

V regióne Donbas sa nachádza strategické mesto Severodoneck, o ktoré v súčasnosti prebiehajú ťažké boje, pripomína Reuters. Podľa Zelenského má Rusko v tomto meste viac vojakov, ukrajinské sily však majú „všetky šance“ na protiúder.

 

img

 

Ukrajinské ministerstvo obrany zároveň obvinilo Rusko, že ostreľuje civilnú infraštruktúru v okolí Severodonecka i ďalej na sever v Charkovskej oblasti a západne v okolí mesta Sloviansk. Moskva útoky na civilistov popiera. Agentúra Reuters pripomína, že správy z bojiska nebolo možné bezprostredne overiť.

 

Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve zároveň vyjadril presvedčenie, že jeho krajina počas nasledujúcich niekoľkých týždňov získa štatút kandidátskej krajiny EÚ. „Bude to rozhodnutie nielen pre Ukrajinu, ale pre celý európsky projekt,“ vyhlásil.

 

Hlavné mesto žije

 

Na druhej strane krajiny odohralo kyjevské činoherné divadlo Teatr na Podoli v nedeľu svoje prvé predstavenie od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Toto divadlo bolo poslednou kultúrnou inštitúciou v Kyjeve, ktoré obnovilo činnosť. Koncom mája totiž otvorili svoje brány pre divákov kiná aj Národná opera, informovala v noci na utorok agentúra AP.

 

„Boli sme zvedaví, ako to bude, či diváci prídu počas vojny, či vôbec rozmýšľajú o divadle, či je oň záujem,“ povedal jeden z hercov Jurij Felipenko. „A boli sme radi, že prvé tri predstavenia boli vypredané,“ uviedol Felipenko, pričom dodal, že divadlo uvádza hry len s niekoľkými hercami.

 

img

 

Herec Kosťa Temľak podľa AP priznal, že váhal, či má hrať v čase vojny. Ale prílev ľudí, ktorí sa vracajú do Kyjeva, odkedy sa tam upokojila situácia, ho presvedčil, že treba pokračovať.

Podľa jeho slov „človek žije ďalej, hoci nezabúda, že je tu vojna“. Dodal, že hlavnou otázkou je, ako môžu byť herci nápomocní aj v takejto náročnej situácii.

 

Možno vás zaujme: Vojna na Ukrajine priniesla aj niečo dobré, tvrdí Jaroslav Naď

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies