Výbuchy v sídlach opozičnej strany zranili minimálne 6 ľudí

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 13:33 • 2 min
Výbuchy v sídlach opozičnej strany zranili minimálne 6 ľudí

ANKARA - Dva výbuchy v mestách na juhu Turecka zasiahli v pondelok oblastné ústredia opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), pričom zranili minimálne šesť ľudí.

slovakia

left justify in out

K incidentom došlo len niekoľko týždňov pred parlamentnými voľbami. Prvý výbuch sa odohral v sídle strany v meste Adana, nálož bola pravdepodobne umiestnená v doručenom balíku. Explózia tu zranila šesť ľudí. K druhému výbuchu došlo v meste Mersin asi o desať minút neskôr. V tomto prípade bola nálož pravdepodobne umiestnená v zásielke kvetín. Či aj tu došlo k zraneniam, zatiaľ nie je známe.

 

Parlamentné voľby sa v Turecku budú konať 7. júna, pričom práve HDP by v nich mohla zohrávať kľúčovú úlohu. Ak by strana dosiahla aspoň 10 percent potrebných na vstup do parlamentu, mohla by zabrániť vládnej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP) v získaní parlamentnej väčšiny nutnej na zmenu ústavy. Tú by AKP rada využila na premenu parlamentného systému na prezidentský. 

 

K pondelňajšiemu útoku v Mersine prišlo tesne pred plánovanou návštevou lídra HDP Selahattina Demirtasa, ktorý mal v meste vystúpiť s prejavom v rámci predvolebnej kampane, pričom ešte v nedeľu vystúpil v Adane. Demirtas uviedol, že stranícke sídla sa v uplynulých mesiacoch stali terčom obrovského množstva podobných útokov, ich počet odhadol až na 60. HDP z útokov obviňuje súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ako aj vládnu AKP. Ich cieľom je podľa nej práve narušenie jej predvolebnej kampane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies