Vybuchla havajská sopka Kilauea, úrady nariadili evakuáciu

NETKY.SK • 4 Máj 2018, 08:26 • 2 min
Vybuchla havajská sopka Kilauea, úrady nariadili evakuáciu

HONOLULU - Na havajskom Veľkom ostrove vo štvrtok vybuchla sopka Kilauea. V dôsledku erupcie, pri ktorej vulkán chrlí lávu do výšky niekoľkých desiatok metrov, úrady nariadili povinnú evakuáciu domov v okolí.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia okresu Havaj informovali, že v obci Leilani Estates nachádzajúcej sa blízko mesta Pahoa vychádza z praskliny v zemi para a láva. Podľa miestneho obyvateľa Ikaiku Marza sa láva rozšírila za jedným z tamojších domov na ploche veľkej približne 183 metrov. Ako tiež uviedol, lávové fontány vytryskujú do výšky 46 metrov.

Okresní, štátni aj federálni predstavitelia varovali tamojších obyvateľov pred evakuáciou počas celého týždňa, keď sa začali objavovať náznaky možnej erupcie. V Leilani Estates, ktorá má okolo 1 500 obyvateľov a podľa vedcov jej hrozí najväčšie riziko, nariadili úrady úplnú evakuáciu. Neďaleké komunitné centrá otvorili ako prístrešky pre ľudí, ktorých postihol živel.

Erupcii predchádzala séria zemetrasení v obvode Puna. V dôsledku neustálej seizmickej aktivity úrady zatvorili neďalekú školu, pričom otrasy tiež spôsobili popraskanie niektorých ciest. Zemetrasenia vyvolal pondelňajší kolaps dna krátera Puu Oo, ktorý tiež vyvolal prúdenie lávy do nových podzemných komôr. Kolaps spôsobil posun magmy o 16 kilometrov dolu svahom smerom k obývanému juhovýchodnému pobrežiu. Úrad civilnej ochrany okresu Havaj oblasť uzavrel pre turistov už v utorok a spoločnostiam poskytujúcim súkromné prehliadky zakázal vodiť tam ľudí.

Väčšina aktivity sopky Kilauea bola doteraz neexplozívna. Pri erupcii v roku 1924 ale vystrelila do vzduchu popol a deväť ton hornín, čo viedlo k smrti jedného človeka.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies