Výbuch vlaku zrovnal mesto so zemou, obetí môžu byť desiatky

NETKY.SK • 7 Júl 2013, 10:32 • 2 min
Výbuch vlaku zrovnal mesto so zemou, obetí môžu byť desiatky

LAC-MÉGANTIC: Polícia predpokladá, že v najbližších hodinách sa potvrdia ďalšie obete. Nezvestných je stále asi sto ľudí, úrady zatiaľ potvrdili jedného mŕtveho

slovakia

left justify in out

V kanadskej provincii Québec sa v sobotu vykoľajil vlak prevážajúci surovú ropu a krátko na to ho zachvátila séria masívnych explózií. Miestne úrady v mestečku Lac-Mégantic vzdialenom asi 155 kilometrov východne od Montrealu preto rozhodli o okamžitej evakuácii asi 1000 obyvateľov. Zatiaľ nie je jasné, koľko obetí si nehoda vyžiadala, podľa miestnych úradov ich však môžu byť desiatky. Polícia zatiaľ potvrdila jedného mŕtveho.

Obrovský požiar v súčasnosti pomáhajú uhasiť aj hasiči z priľahlých Spojených štátov, boj s plameňmi však nevyhrali ani 20 hodín po explózii. Centrum mesta je údajne takmer celkom zničené a v oblasti stále panuje chaos. Vlak pozostával až zo 70 vozňov naplnených rôznymi ropnými produktmi. Plamene z neho sa rozšírili aj do niekoľkých domov. Z vozňov unikla ropa aj do miestnej rieky Chaudiére. Vlak vlastní spoločnosť Montreal Maine & Atlantic a namierené mal do amerického štátu Maine. Príčina havárie je zatiaľ neznáma. 

Vo vlaku v čase incidentu nesedel rušňovodič a stroju pravdepodobne zlyhali brzdy. Oblasť sužuje obrovský požiar aj viac ako 12 hodín po nehode. "Obávame sa, že prišlo aj k obetiam," cituje spravodajský portál BBC hovorcu polície v Québecu. "Centrum mesta je takmer zničené," dodala Collete Roy-Larochová, starostka Lac-Mégantic. Za obyvateľov postihnutého mestečka sa verejne pomodlil aj kanadský premiér Stephen Harper. 

Polícia predpokladá, že v najbližších hodinách sa potvrdia ďalšie obete. Nezvestných je stále asi sto ľudí. Výbuch zrovnal so zemou aj miestny bar, ktorý bol v tom čase plný zákazníkov. Obetí tak môžu byť aj desiatky. 

Rušňovodič údajne zaparkoval vlak na stanici v mestečku Nantes vzdialenom asi 7 kilometrov od Lac-Mégantic a odišiel do hotela. Stroju pravdepodobne zlyhali parkovacie brzdy, následne sa začal nekontrolovateľne rútiť po miestnej trati, vykoľajil sa a vozne zachvátila séria explózií. "Bola to scéna ako z filmu," cituje agentúra Associated Press jednu z miestnych obyvateliek, ktorá bola svedkyňou nehody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies