Výbuch v muničnom sklade v Donecku si vyžiadal niekoľko ranených

NETKY.SK • 9 Február 2015, 09:26 • 2 min
Výbuch v muničnom sklade v Donecku si vyžiadal niekoľko ranených

DONECK - Vo východoukrajinskom meste Doneck došlo v noci nadnes k mohutnému výbuchu v muničnom sklade. Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes ráno informovalo, že nehrozí únik nebezpečných chemikálií. Niekoľko ľudí utrpelo zranenia. Ich presný počet zatiaľ nie je známy, informovala agentúra RIA Novosti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

K výbuchu v muničnom sklade v západnej časti Donecka došlo v nedeľu o 22.45 h miestneho času. Predchádzal mu silný záblesk. Agentúry UNIAN i RIA Novosti zhodne informovali, že mestom sa vzápätí prehnala tlaková vlna, ktorá v mnohých domoch vybila okná. Otrasy pocítili nielen obyvatelia celého Donecka, ale aj okolitých obcí. 

 


      

"Požiar bol lokalizovaný. Únik chemických látok do ovzdušia nehrozí," informovala dnes Donecká tlačová agentúra s odvolaním sa na ministerstvo obrany DĽR, podľa ktorého zrejme vybuchol delostrelecký granát veľkého kalibru.
      

Zástupca veliteľa ozbrojených síl DĽR Eduard Basurin dnes podľa RIA Novosti informoval, že úrady prešetrujú okolnosti incidentu. Zatiaľ sa pracuje s dvoma verziami: buď areál zasiahla raketa, alebo bol terčom delostreleckej paľby. 

 


      

Vysvetlil, že ak objekt zasiahla raketa, zrejme bol jej skutočným terčom areál letiska. Ak šlo o delostrelecký granát, cieľom bola podľa všetkého samotná továreň, ktorá je podľa Basurina svojím výrobným programom unikátna. "Bolo by to cieľavedomé ničenie infraštruktúry," dodal.
      

Basurin upozornil, že Doneck je sústavne pod paľbou vládnej armády, ktorá používa aj kazetovú muníciu. Basurin v tejto súvislosti kritizoval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý všade rozpráva o mieri a pritom útočí na Doneck. "Takýto mier my nechceme," uviedol veliteľ.

 

Agentúra RIA Novosti dodala, že zbrojná továreň, ku ktorej sklad patrí, sa venuje výrobe priemyselných výbušnín, delostreleckej a leteckej munície a likvidácii chybného streliva. Donecká továreň je súčasťou koncernu Ukroboronprom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies