Výbuch v chemičky Ludwigshafene má tretiu obeť, či ide o nezvestného, sa ešte len ukáže

NETKY.SK • 19 Október 2016, 15:00 • 2 min
Výbuch v chemičky Ludwigshafene má tretiu obeť, či ide o nezvestného, sa ešte len ukáže

LUDWIGSHAFEN - Počet obetí pondelkového výbuchu a požiarov v areáli chemického koncernu BASF v priemyselnom meste Ludwigshafen v nemeckej spolkovej krajine Porýnie-Falcko sa dnes zvýšil na tri.

slovakia

left justify in out

Potápači totiž pri pátraní po nezvestnom mužovi, ktorým nebol v rozpore s pôvodnými informáciami ďalší požiarnik firmy, ale námorník z cisternovej lode, ktorého mal výbuch zhodiť z paluby do vody, našli v prístave mŕtve mužské telo. Či ide skutočne o hľadaného, zatiaľ nie je známe.

 

Pátranie po jedinej osobe, ktorá ešte figurovala na zozname nezvestných, dlho sťažovali unikajúce chemikálie v okolí dejiska, avšak v utorok popoludní sa konečne do prístavu dostalo aj špeciálne plavidlo, ktorého posádka sa pokúšala nájsť nezvestného s využitím sonaru. Hasičom sa podľa slov ich miestneho šéfa Petera Friedricha podarilo predtým utesniť miesta na potrubí, odkiaľ unikali látky, čo umožnilo zintenzívniť pátranie v lokalite. Potápači sa k slovu dostali až dnes ráno, ešte pred ich nasadením odčerpali všetky škodliviny z lokality.

 

Nemecká justícia začala konať v súvislosti s pondelkovým dianím v Ludgwigshafene. Informovali o tom tlačová agentúra DPA i regionálna rozhlasová a televízna stanica SWR s odvolaním sa na prokuratúru vo Frankenthale a kriminálnu políciu v Ludwigshafene. Podľa nich sa na vyšetrovaní bude podieľať aj znalec z odboru.

Ako dnes informovala spomínaná prokuratúra, v prípade tretej obete nariadili pitvu.

 

Prvými dvoma obeťami boli požiarnici koncernu, pri udalosti, ktorej príčiny stále nie sú zrejmé, došlo k zraneniu takmer troch desiatok ľudí, z ktorých sa osem ľudí nachádzalo vo vážnom stave v starostlivosti zdravotníkov.

 

V Ludwigshafene medzičasom zrušili platnosť výziev, aby občania v štvrtiach susediacich s areálom chemičky - Pfingsweide, Edigheim, Oppau a Friesenheim - nechali uzavreté dvere i okná príbytkov. Opatrenie zostáva v platnosti len v štvrti Nachtweide. Ohrozenie občanov aktuálne možno už takmer úplne vylúčiť, informovali zodpovední.

 

Ochranári z Greenpeace kritizovali medzičasom informačnú politiku radnice mesta a poukázali na oneskorené zverejnenie niektorých údajov z meraní koncernu i hasičov. Za nepochopiteľné označil chemik medzinárodnej ochranárskej organizácie Manfred Santen pre SWR to, že by sa tak malo stať až za štyri týždne. Obyvateľstvo chce, prirodzene, vedieť teraz, čo vdychuje, vyhlásil a dodal, že Greenpeace zverejní vlastné údaje začiatkom budúceho týždňa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies