Výbuch sopky Villarrica v Čile si vyžiadal evakuáciu obyvateľstva

NETKY.SK • 3 Marec 2015, 15:09 • 2 min
Výbuch sopky Villarrica v Čile si vyžiadal evakuáciu obyvateľstva

SANTIAGO - Sopka Villarrica v južnom Čile začala dnes v skorých ranných hodinách miestneho času chrliť vysoký stĺp popola a lávy, čo si vynútilo evakuáciu neďalekého osídlenia.

slovakia

left justify in out

Tento stratovulkán ležiaci v blízkosti obľúbeného turistického strediska Pucón, 750 kilometrov južne od hlavného mesta Santiago, je jedným z najaktívnejších v Južnej Amerike. Naposledy vybuchol v roku 2000.

 

Villarrica sa prebudila približne o 3.00 h miestneho času (7.00 h SEČ), píše agentúra Reuters. Z preventívnych bezpečnostných dôvodov úrady evakuovali okolo 3400 obyvateľov, potvrdil čilský minister vnútra Rodrigo Peňailillo.

Vláda mala ohľadom situácie mimoriadne stretnutie so zástupcami polície a armády. Čile, ktoré leží na tzv. Ohnivom kruhu, má po Indonézii druhú najväčšiu sieť sopiek na svete. Približne 500 z nich je potenciálne aktívnych.

 

Výbuch sopky Puyehue v roku 2011 spôsobil vzhľadom na obrovský sopečný mrak v susednej Argentíne prerušenie leteckej prevádzky na niekoľko mesiacov. Experti vykonávajú nad Villarricou lety na určenie ďalšieho postupu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies