Výbuch sopky spôsobil v Peru ekologickú haváriu

NETKY.SK • 18 Január 2022, 08:15 • 2 min
Výbuch sopky spôsobil v Peru ekologickú haváriu

LIMA - Peruánske úrady v pondelok uzavreli tri pláže znečistené ropnými látkami. K ich úniku došlo pre vlny cunami vyvolané sopečnou erupciou v súostroví Tonga, s ktorým sa už podarilo nadviazať kontakt. V oblasti registrujú rozsiahle škody.

slovakia

left justify in out

Rafinéria Pampilla, ktorá je súčasťou španielskej spoločnosti Repsol, priznala, že v sobotu došlo k úniku ropy pri pobreží okresov Callao a Ventanilla neďaleko Limy, a to v dôsledku silných vĺn spôsobených erupciou sopky na druhej strane Tichého oceánu. K úniku ropy došlo počas jej vykládky z cisterny. Rafinéria Pampilla neuviedla, koľko ropy sa vylialo do mora, avizovala, že spolupracuje s úradmi na vyčistení postihnutých pláží.

 

img

 

Národné operačné stredisko pre mimoriadne situácie medzičasom vo svojom vyhlásení uviedlo, že situáciu sa podarilo dostať pod kontrolu. Minister životného prostredia Rubén Ramírez informoval, že ropné látky znečistili tri kilometre pobrežia pozdĺž troch pláží. Dodal, že došlo k poškodeniu biodiverzity a pripustil aj možné ohrozenie ľudského zdravia. Z tohto dôvodu celú oblasť uzavreli a je zákaz vykonávať tam všetky druhy obvyklých aktivít.

 

Prečítajte si tiež: Výbuch podmorskej sopky zaznamenali po celom svete a vyvolal cunami

 

Zákaz sa obzvlášť dotýka miestnych rybárov, ktorí od vlády žiadajú, aby prísne potrestala vinníka ekologickej havárie a nahradila im škody a ušlý zárobok. Ropné látky plávajúce na hladine mora zbierali posádky lodí, na súši ich odstraňovali ľudia v ochranných oblekoch.

 

Spoločnosť Pampilla by mohla čeliť pokute až 34,5 milióna dolárov (v prepočte približne 30,2 milióna eur), uviedlo ministerstvo životného prostredia. Prípadom sa už zaoberá príslušná prokuratúra. Ako pripomenula agentúra AFP, v nezvyčajne vysokých vlnách vyvolaných erupciou podmorskej sopky pri pobreží ostrovného štátu Tonga sa v sobotu na pláži na severe Peru utopili dve ženy.

 

img

 

Výbuch podmorskej sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai bol taký silný, že ho zaznamenali na celom svete. Erupcia vyvolala vlny cunami, ktoré zaplavili tichomorské pobrežia od Japonska po Spojené štáty. Južná časť Peru, vzdialená od Tongy približne 10 600 kilometrov, zaznamenala mierne záplavy v niekoľkých pobrežných oblastiach, kde museli úrady evakuovať desiatky obyvateľov.

 

Tichomorský ostrovný štát Tonga utrpel po silnom výbuchu a následnej vlne cunami rozsiahle materiálne škody. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na údaje OSN. Prvé správy o rozsahu škôd na tomto ostrovnom kráľovstve sa objavili tri dni po erupcii sopky vďaka satelitnému telefonickému kontaktu s Tongou, prieskumným letom a družicovým snímkam.

 

Prvou potvrdenou obeťou je Britka Angela Gloverová. Jej brat oznámil, že táto 50-ročná žena zahynula, keď sa snažila zachrániť svojich psov. Najmenej jednu ďalšiu osobu tamojšie úrady vyhlásili za nezvestnú.

 

img

 

Austrália a Nový Zéland vykonali prieskumné lety nad Tongou, aby posúdili rozsah škôd a pripravili lode s dodávkami humanitárnej pomoci. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) uviedol, že na tonžskom ostrove Mango zaznamenali núdzový signál. Úrad ďalej dodal, že prieskumné lety potvrdili značné škody na majetku na Mangu a ďalšom ostrove Fonoi. Podľa tonžskej vlády žije na Mangu 36 ľudí a na Fonoi zas 69.

 

Možno vás zaujme: Do zoznamu chránených území Natura 2000 by sa malo doplniť 97 lokalít

 

Snímky, ktoré zachytili novozélandské ozbrojené sily, ukázali „katastrofické škody“ na odľahlom ostrove Atata. Ostrovy Fonoifua, Niniva, Nomuka a Mango zaznamenali rozsiahle až katastrofálne škody, píše agentúra Reuters. Tonžské hlavné mesto Nuku'alofa pokryli dva centimetre sopečného popola a prachu a v mnohých štvrtiach prerušili dodávky elektriny.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies