Výbuch na stanici vo Volgograde zabil najmenej 18 ľudí

NETKY.SK • 29 December 2013, 11:07 • 2 min
Výbuch na stanici vo Volgograde zabil najmenej 18 ľudí

MOSKVA - Útok, ktorý je pravdepodobne dielom samovražednej "čiernej vdovy", si vyžiadal aj asi 50 zranených.

slovakia

left justify in out

Na vlakovej stanici v meste Volgograd na juhu Ruska v nedeľu vybuchla bomba, ktorá zabila najmenej desať ľudí a zranila ďalších šiestich. Podľa ruských spravodajských agentúr išlo o samovražedný teroristický útok, ktorý má na svedomí zatiaľ neidentifikovaná žena. Má ísť o takzvanú "čiernu vdovu", čo je v krajine výraz používaný pre ženy, ktoré chcú pomstiť smrť svojich manželov zabitých ruskou armádou v oblasti Severného Kaukazu. Bližšie informácie o incidente úrady zatiaľ nezverejnili.

Volgograd leží asi 900 kilometrov južne od Moskvy a asi 650 kilometrov od hraníc Severného Kaukazu. Regiónom už roky zmietajú teroristické útoky militantov snažiacich sa nastoliť v oblasti islamský štát. Tamojšie republiky Dagestan, Severné Osetsko a Čečensko patria medzi najnebezpečnejšie v celej Ruskej federácii. Moskva má obavy, že teroristi svoje aktivity vystupňujú pred blížiacimi sa zimnými olympijskými hrami v neďalekom čiernomorskom letovisku Soči. Volgograd je od neho vzdialený bezmála 700 kilometrov.

Na záberoch zverejnených ruskými televíznymi stanicami vidieť vybité okná v historickej budove stanice a obrovské množstvo trosiek. Výbuch z diaľky zachytila aj bezpečnostná kamera umiestnená v okolí stanice. "Počiatočné indície naznačujú, že výbuch spôsobila samovražedná útočníčka," uvádza sa v stanovisku Národného protiteroristického výboru. Incident už vyšetrujú ako "terorizmus". Správy o počte zranených sa zatiaľ rôznia - hovorca miestnej vlády hovorí o 40 ľuďoch, zatiaľ čo federálne ministerstvo zdravotníctva napočítalo najmenej 50 zranených. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies