Výbory slovinského parlamentu zamietli návrh o plote na chorvátskej hranici

NETKY.SK • 30 Október 2015, 20:16 • 2 min
Výbory slovinského parlamentu zamietli návrh o plote na chorvátskej hranici

ĽUBĽANA - Výbory slovinského parlamentu pre obranu a kontrolu spravodajských a bezpečnostných služieb zamietli dnes návrh opozície, aby Ľubľana neodkladne začala s výstavbou plota na slovinsko-chorvátskych hraniciach.

slovakia

left justify in out

Členovia oboch výborov sa stretli, aby prediskutovali možné bezpečnostné opatrenia pre prípad, že novela zákona, podľa ktorého môže armáda pomôcť polícii pri ochrane štátnych hraníc, nenadobudne účinnosť.

 

Legislatívna norma schválená v uplynulom týždni totiž nemohla nadobudnúť platnosť dovtedy, kým nevypršala týždňová lehota pre iniciovanie prípadného referenda.

 

Študentská organizácia Radio Student podala v rámci tejto lehoty do parlamentu príslušnú žiadosť, na základe ktorej jeho vedenie dnes nariadilo zozbieranie potrebného počtu hlasov pre vypísanie plebiscitu. Občianska iniciatíva má na to podľa platnej legislatívy 35 dní, dovtedy schválená novela zákona nemôže vstúpiť do platnosti.

 

Podľa iniciátorov referenda sa treba postaviť voči militarizácii Slovinska.

 

Predseda slovinského parlamentu Milan Brglez vyjadril poľutovanie nad tým, že iniciatíva zabránila tomu, aby novela zákona nadobudla platnosť a tým sčasti odbremenila policajné zložky.

 

Aj keď sa nepodarí zhromaždiť požadovaných 40.000 podpisov, zákon začne platiť až 6. decembra.

 

Oba výbory na základe uvedených skutočností rozhodli, že ak to bude potrebné, podporia návrh vlády vybudovať plot na slovinsko-chorvátskych hraniciach. Opozícia však chcela neodkladné rozhodnutie argumentujúc, že v prípade okamžitého začatia stavebných prác by plot mohol byť hotový do 11 dní.

 

Slovinská vláda vo štvrtok na zasadaní v Ľubľane prediskutovala opatrenia, ktoré môžu nadobudnúť platnosť v prípade zhoršenia dôsledkov utečeneckej krízy v tejto bývalej juhoslovanskej republike. Podľa ministerky vnútra Vesny Györkösovej-Znidarovej môže byť medzi opatreniami aj plot alebo iné technické prekážky.

 

Ministerka nekonkretizovala, aké iné kroky, respektíve sprísnenia platnej legislatívy má Ľubľana pripravené. Zdôraznila však, že vláda posúdila všetky scenáre a opatrenia, ktoré však uplatní až v prípade potreby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona