Výboru OSN bola za posledný rok proti Slovensku podaná iba jedna sťažnosť

NETKY.SK • 6 September 2017, 11:57 • 2 min
Výboru OSN bola za posledný rok proti Slovensku podaná iba jedna sťažnosť

BRATISLAVA - V období od 1. augusta 2016 do 1. augusta tohto roka bola Výboru OSN pre ľudské práva podaná proti Slovensku jedna sťažnosť, pričom výbor zatiaľ nerozhodol o námietke SR k jej prijateľnosti.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z materiálu Informácia o vývoji individuálnych sťažností proti SR, ktoré prijali medzinárodné mechanizmy systému OSN v oblasti dodržiavania ľudských práv a základných slobôd. Vláda SR ho dnes vzala na vedomie.

 

Sťažnosť proti Slovensku bola výboru podaná v novembri 2016. V marci 2017 bola postúpená Slovensku, aby sa vyjadrilo. Sťažovateľ namietal, že došlo k porušeniu jeho práva na spravodlivý proces, účinnú ochranu a práva na rovnakú ochranu zákona bez diskriminácie Krajským súdom v Bratislave a Ústavným súdom SR.

 

"Dňa 24. apríla zaslala SR výboru námietku k prijateľnosti sťažnosti a zároveň navrhla výboru, aby vyhlásil sťažnosť za neprijateľnú a zastavil ďalšie konanie vo veci. Dňa 30. júna potvrdil výbor prijatie námietky, avšak zatiaľ sa k nej nevyjadril," uvádza sa v materiáli.

 

Doteraz bolo proti SR podaných štrnásť individuálnych sťažností, v trinástich prípadoch vydal príslušný výbor konečné stanovisko, pričom v dvoch prípadoch rozhodol, že Slovensko porušilo práva sťažovateľov.

 

Slovensko uznalo príslušnosť ôsmich výborov OSN prijímať a posudzovať sťažnosti jednotlivcov, skupín jednotlivcov alebo mimovládnych organizácií nachádzajúcich sa pod jej jurisdikciou, ktorí namietajú porušenie práv stanovených v dohovoroch zo strany SR. Rozhodnutia výborov nemajú povahu súdnych rozhodnutí, respektíve nie sú právne záväzné, pre dotknutý štát sú iba odporúčaním.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona