Výbornú zábavu na Kremnických gagoch ponúkli divadlá aj pouliční klauni

NETKY.SK • 30 August 2015, 09:16 • 2 min
Výbornú zábavu na Kremnických gagoch ponúkli divadlá aj pouliční klauni

KREMNICA - Už druhý deň patril stredoslovenská Kremnica humoru. Priaznivci všetkých druhov úsmevnej zábavy sa zišli na 35. ročníku Medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy.

slovakia

left justify in out

Dopoludnie patrilo deťom, predstavilo sa Naivní divadlo z Liberca s inscenáciou O beránkovi, který spadl z nebe, SĽUK ponúkol interaktívnu muzikantskú veselohru s hudobnými hračkami pre deti Zvuky nie sú muky, Divadlo Dobré kávy priviezlo z Prahy rozprávku Cirkus prdítko a Divadlo Polárka z Brna sa predstavilo s Commedie dell'Arte aneb kdo zachrání Isabelu?

 

Včerajšie popoludnie zabávali početné publikum najmä klauni. Kanaďan William Bonnet, umeleckým menom Y2T, ponúkol antigravity šou muža, lietajúceho v 3D priestore. V tejto produkcii ako Leo sedí na kreslenej stoličke a súčasne stojí na hlave i nohami na zemi. Lozí po stene bez rúk a pláva v podmorskom priestore. V tomto svete prežije a naplní svoje sny a túžbu po slobode. Jeho produkcia je súhrou pohybovej akrobacie živého človeka, videa a projekcie kombinovanej s divadlom, tancom, hudbou, cirkusom aj pantomímou. Jeho nominácia na Zlatého gunára v kategórii poulične a pohybové produkcie je právom opodstatnená.

 

Výbornú zábavu ponúkol aj izraelský akrobat, tanečník, klaun a žonglér Asaf Barsella z Izraela. Jeho Asaf 'n roll šou je komédia točiek rockovej legendy Elvisa Presleyho, kombinácia žonglovania a hudby 50. rokov od veľkých klasikov rock 'n' rollu. Detským snom umelca, ktorý obdivuje rock 'n' roll, bolo stať sa rockovou hviezdou. Svoj sen premenil v tomto prípade do hudobno-žonglérsko-akrobatickej produkcie.

 

Prvýkrát na Slovensko prišiel klaun Fraser Hooper z Nového Zélandu. Do Kremnice si priniesol hneď dve produkcie - Funny Business a Boxing. Jeho plačlivo-úsmevné pózy zabavili divákov od prvej chvíle. Mal šťastie aj na výber pomocníkov z radov divákov, ktorí mu dobre sekundovali najmä v druhej zábavnej kreácii s názvom Boxing.

 

Milým a veľmi úspešným prekvapením bolo vystúpenie Divadla Commedia z Popradu s inscenáciou Zápisky dôstojníka Červenej armády, čo je politická satira o malom človeku, ktorý chce ovládnuť veľký svet. Smutno-smiešny prerod zmanipulovaného človeka – zakríknutého obdivovateľa Stalina a neskôr Hitlera – na sebavedomého karieristu neštítiaceho sa ničoho. Čo sa stane, keď dáte veľkému decku do ruky zbraň? Po prvý raz sa divák pozrie na dôstojníka neporaziteľnej Červenej armády z druhej strany. Dej sa odohráva v rokoch 1939–1945 na území východného pohraničia bývalého Poľska, ktoré je dnes súčasťou Ukrajiny, Bieloruska a Litvy. Dramatizácia Vlada Benka na motívy rovnomenného románu významného poľského spisovateľa Sergiusza Piaseckého je premiérou uvedenia tejto (do roku 1989 zakázanej) hry na Slovensku. Nominácia na Zlatého gunára v kategórii divadelné inscenácie im právom patrí.

 

Bratislavské Štúdio L+S sa predstavilo s hrou Listy Emilovi, komédiou z fejtónov Milana Lasicu v časopise .týždeň. Dôchodca Miro píše svojmu fiktívnemu priateľovi dôchodcovi Emilovi svoje zážitky z hospicu, v ktorom jeho obyvatelia zakladajú malý starecký voiceband. Piesňami groteskne dokumentujú svoje životné spomienky od známych budovateľských až po súčasné šlágre. Lasicovo veselé rozprávanie o smutnom živote zhŕňa cez postavu vymysleného Mira polstoročie našich dejín. Majster humoru glosuje dianie okolo seba z pozície seniora a predstavuje rozmanitú galériu smutno-smiešnych postavičiek. Skvelé dialógy Jakuba Nvotu s imaginárnym partnerom sú doplnené výbornou šansónovou hudbou Kamila Mikulčíka a hereckým triom Z. Šebová, B. Švidraňová, L. Schrameková. Inscenácia je dokladom toho, že Lasicov humor je stále jedinečným, neopakovateľným a súčasným fenoménom.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies