Výbor zrejme nebude na aktuálnej schôdzi riešiť ministra Pavlisa

NETKY.SK • 6 Február 2015, 13:06 • 2 min
Výbor zrejme nebude na aktuálnej schôdzi riešiť ministra Pavlisa

BRATISLAVA - Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií NR SR zrejme nebude na aktuálnej schôdzi riešiť údajné porušenie ústavného zákona a údajný konflikt záujmov ministra hospodárstva Pavla Pavlisa (Smer-SD). Pavlis sa ich mal dopustiť v súvislosti s kauzou Port Service. Podnet na neho podal nezaradený poslanec Miroslava Beblavý, podľa ktorého by mal minister prísť až o 24 mesačných platov.

slovakia

left justify in out

Výbor v súčasnosti nemá predsedu, právomoci šéfa prechádzajú na podpredsedu. TASR to potvrdil podpredseda výboru Otto Brixi zo Smeru-SD. Priznal, že na aktuálnej schôdzi sa už podnetom výbor nestihne zaoberať. Beblavý na Facebooku upozornil, že zasadnutia výboru sa podľa rokovacieho poriadku odohrávajú v utorok druhého týždňa schôdze parlamentu.

 

"Tento týždeň bol druhý týždeň januárovej schôdze, ale žiadne zasadnutie nebolo. A to napriek tomu, že na poslancov čakal môj podnet na ministra Pavlisa za zatajovanie svojho úverového vzťahu s firmou Port Service, za ktorý môže dostať 3-24 mesačných platov pokuty," zdôraznil Beblavý. Nepozdáva sa mu, že nikto zasadnutia výboru nezvoláva. "Toľko k novej politickej kultúre nového vedenia parlamentu," poznamenal nezaradený poslanec.

 

Beblavý pripomína, že minister mal v roku 2006 požičať obchodnej spoločnosti Port Service spolu 22.000 eur na to, aby mohla zaplatiť súdny poplatok. Pohľadávku mal podľa ústavného zákona vykázať vo svojom majetkovom priznaní. Ako upozornil, to sa nestalo v žiadnom z priznaní za roky 2006 až 2013.

 

"Ak teda pohľadávka naozaj existovala, prípadne existuje, dopustil sa minister až osemnásobného porušenia ústavného zákona, čo by znamenalo až do 24 mesačných platov. Podnet však môže slúžiť na objasnenie toho, aký je presne vzťah ministra s firmou Port Service a odkedy – dokedy existoval," priblížil Beblavý.

 

Navrhuje preto, aby výbor pre nezlučiteľnosť funkcií v rámci dokazovania požiadal Okresný súd Bratislava I o zápisnice z valných zhromaždení a dozornej rady Port Service, ako aj rozhodnutia jej akcionára. Zároveň si má od Finančného riaditeľstva SR vypýtať daňové priznania a účtovné závierky firmy za roky 2006 až 2013. Samotná spoločnosť má podľa poslanca výboru poskytnúť doklad preukazujúci splatenie dlhu, ktorý mal vzniknúť na základe Pavlisovej pôžičky.

 

Opozícia vyzvala premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby odvolal Pavlisa z funkcie pre konflikt záujmov, do ktorého sa mal dostať pre súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku (FNM). Firma, v ktorej bol Pavlis v minulosti predsedom predstavenstva, si od štátu vymáha 60 miliónov eur za neúspešnú privatizáciu Slovenskej plavby a prístavov. Pavlis jej mal podľa opozície pomáhať z funkcie člena dozornej rady FNM i z kresla ministra.

 

Minister kauzu označil za vykonštruovanú a akékoľvek spojenie s firmou od roku 2006 odmieta. Premiér v stredu (28.1.) vyhlásil, že na Pavlisovo odvolanie zatiaľ dôvod nevidí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies