Výbor snemovne odsúhlasil zverejnenie kontroverzného memoranda o ruskom zasahovaní do prezidentskej kampane v USA

NETKY.SK • 30 Január 2018, 09:06 • 2 min
Výbor snemovne odsúhlasil zverejnenie kontroverzného memoranda o ruskom zasahovaní do prezidentskej kampane v USA

WASHINGTON - Výbor americkej Snemovne reprezentantov pre tajné služby v pondelok odsúhlasil zverejnenie utajeného memoranda, údajne preukazujúceho nevhodné použitie sledovania zo strany Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a rezortu spravodlivosti pri vyšetrovaní ruského zasahovania do prezidentskej kampane v USA v roku 2016.

slovakia

left justify in out

Nie je známe, kedy a ako bude zverejnené, uvádza agentúra AP. Prezident Donald Trump a mnohí republikáni presadzovali zverejnenie tohto štvorstranového memoranda a naznačovali, že niektorí na ministerstve spravodlivosti a v FBI sa sprisahali proti prezidentovi.

 

Demokrati vo výbore hlasovali proti odtajneniu dokumentu, uviedol demokratický člen výboru Adam Schiff. Demokrati tvrdia, že republikáni presadzujú jeho zverejnenie v snahe podkopať vyšetrovanie vedené osobitným vyšetrovateľom Robertom Muellerom o údajných kontaktoch medzi Ruskom a Trumpovou prezidentskou kampaňou. Trump má teraz päť dní, aby rozhodol o zverejnení memoranda pre verejnosť. Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová uviedla, že k rozhodnutiu o zverejnení ešte nedošlo, ale prezident podporuje "plnú transparentnosť".

 

Mueller vedie nezávislé vyšetrovanie možných nelegálnych vzťahov medzi Trumpovou kampaňou a predstaviteľmi Ruska pred inauguráciou šéfa Bieleho domu. Taktiež skúma, či sa Trump počas pôsobenia vo funkcii nepokúšal mariť spravodlivosť. Tieto podozrenia voči nemu vznikli po vlaňajšom odvolaní riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho, ktoré prezident odôvodnil "tou vecou s Ruskom". Trump opakovane vyhlásil, že k žiadnemu spolčovaniu s Ruskom nedošlo a ani k žiadnym obštrukciám.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies