Výbor prerokuje odvolanie Dušana Čima zo Súdnej rady SR

NETKY.SK • 8 September 2014, 17:30 • 2 min
Výbor prerokuje odvolanie Dušana Čima zo Súdnej rady SR

BRATISLAVA - Ústavnoprávny výbor NR SR má na stole návrh na odvolanie Dušana Čima zo Súdnej rady SR, ktorý predložila podpredsedníčka Národnej rady (NR) SR Jana Laššáková (Smer-SD). Zaoberať sa ním bude už v utorok (9.9.). O odvolaní Čima definitívne rozhodne plénum.

slovakia

left justify in out

"V rámci doterajšej praxe, v rámci judikatúry Ústavného súdu SR, nie je potrebné na odvolanie člena Súdnej rady uviesť dôvod. Túto prax potvrdil aj prezident SR Andrej Kiska, ktorý odvolal troch členov Súdnej rady, nedávno odvolala jedného člena rady aj vláda," uviedol pre TASR predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD).
     

Čimo bol zvolený za člena Súdnej rady 3. februára 2012 za vlády Ivety Radičovej ako nominant poslanca Kamila Homoľu (SDKÚ-DS). Vtedy opozičný poslanec Robert Fico (Smer-SD) navrhol v parlamente uznesenie, ktorým by NR SR žiadala Čima neprijať rozhodnutie o zvolení. Plénum uznesenie odmietlo.
     

Fico označil voľbu za rozpornú so zákonom o Súdnej rade SR. Sociálni demokrati trvali na tom, že vtedajší parlament nemal člena rady vôbec voliť a mal to nechať na poslancov po predčasných voľbách. Fico pripomínal, že koalícia už neexistuje, jej vláda je odvolaná a nemá preto rozhodovať o takýchto otázkach. Koalície sa tiež pýtal, prečo si za každú cenu potrebuje "strčiť niekoho politicky nominovaného" do takého dôležitého orgánu, ako je Súdna rada. Čima vo verejnej voľbe podporilo 78 zo 147 prítomných poslancov.
     

Podľa exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) sa ešte nestalo, že by sa odvolával člen Súdnej rady pre očakávané personálne rozhodnutie. "Je evidentné, že je to súčasť zákulisných hier, kto bude predseda Najvyššieho súdu SR a aj Súdnej rady SR. Rozumiem, keď nová vláda a parlament vymení svoju reprezentáciu, ale individuálne stiahnutie človeka, lebo neposlúcha, to je už za hranicou," reagovala pre TASR.
     

Súdna rada SR bude voliť predsedu Najvyššieho súdu SR 16. septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona