Výbor pre zahraničné investície USA neschválil kúpu americkej fintech spoločnosti Alibabou

NETKY.SK • 3 Január 2018, 14:28 • 2 min
Výbor pre zahraničné investície USA neschválil kúpu americkej fintech spoločnosti Alibabou

PEKING - Výbor pre zahraničné investície v USA (CFIUS) nesúhlasil s prevzatím americkej spoločnosti MoneyGram International firmou Ant Financial patriacej pod čínsku Alibabu. Potvrdil to Alex Holmes, šéf MoneyGram, ktorá pôsobí v oblasti finančných transferov.

slovakia

left justify in out

CFIUS skúma plánované akvizície amerických firiem zo strany zahraničných spoločností z pohľadu bezpečnosti. Jeho krok znamená zamietnutie zatiaľ najväčšej plánovanej transakcie zo strany Číňanov v USA od nástupu Donalda Trumpa do prezidentského úradu.

 

Plánovanú akvizíciu spoločnosti MoneyGram v hodnote 1,2 miliardy USD (994,61 milióna eur) zverejnili firmy ešte v januári 2017. Ant Financial je súčasťou čínskeho internetového obchodu Alibaba Group a prevádzkuje online platobnú platformu AliPay.


CFIUS tak odmietol ďalšiu akvizíciu, ktorú v USA plánovala čínska spoločnosť, v obave z možného vplyvu Číny v citlivých sektoroch, ako sú technológie. Ako povedal Holmes, od oznámenia transakcie v januári minulého roka sa geopolitické prostredie výrazne zmenilo. "Napriek nášmu veľkému úsiliu spolupracovať s vládou USA je v súčasnosti jednoznačné, že CFIUS plánované spojenie firiem neschváli," dodal.

 

Jednou z reakcií na rozhodnutie amerického výboru CFIUS bolo vyjadrenie britského ministra obchodu Liama Foxa, že Británia bude aj naďalej otvorená zahraničným investíciám. Na otázku agentúry Reuters, či by Británia mohla slúžiť ako alternatívna destinácia pre takéto čínske investície, Fox odpovedal, že dúfa, že vzťahy v investičnej oblasti budú "fungovať obidvomi smermi", Británia však určite zostane pre investície otvoreným trhom.

 

"Samozrejme, že tak ako iné krajiny, aj my budeme zohľadňovať otázku bezpečnosti. Británia je však tradične otvorenou krajinou, ktorá zahraničné investície víta a v tomto smere budeme pokračovať," povedal Fox. K rozhodnutiu amerického výboru sa nevyjadril. Čína je jednou z krajín, s ktorou chce Británia po svojom odchode z EÚ podpísať dohodu o voľnom obchode.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies