Výbor pre systémové riziká podľa ekonómov budúcej kríze asi nezabráni

NETKY.SK • 21 Január 2011, 08:46 • 2 min
Výbor pre systémové riziká podľa ekonómov budúcej kríze asi nezabráni

Výbor pre systémové riziká podľa ekonómov budúcej kríze asi nezabráni

slovakia

left justify in out

Európsky výbor pre systémové riziká (European Systemic Risk Board - ESRB) nemá podľa ekonómov dostatok právomocí na to, aby dokázal zabrániť budúcej kríze v regióne.
      ESRB, ktorého cieľom je identifikovať rastúce riziká v európskom finančnom systéme a varovať pred nimi, pravdepodobne nebude schopný zabrániť budúcim nerovnováham, keďže nemá žiadne právomoci na presadenie potrebných krokov, tvrdia ekonómovia z ING Group, Barclays Capital a ABN Amro.
      Európska únia (EÚ) sa snaží zabrániť opakovaniu finančnej krízy, ktorá nasledovala po bankrote investičnej banky Lehman Brothers v roku 2008 a prinútila európske vlády vyčleniť na podporu vlastných bánk viac než 5 biliónov USD (3,71 bilióna eur). Samotný ESRB je súčasťou širších zmien v oblasti regulácie na finančnom trhu a je obdobou americkej Rady pre finančnú stabilitu. ESRB vznikol k 16. decembru 2010 a jeho predsedom je prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet. Podpredsedom je guvernér Bank of England Mervyn King.
      "Myšlienka je výborná, no ak nemá mať žiadne právomoci, nebude ideálnym riešením," povedal Nick Kounis, ekonóm z ABN Amro Bank v Amsterdame. "Ak sa rozhodujete pre inštitúciu, ktorá by mala pomôcť zabrániť budúcej kríze, tak táto to určite nie je," dodal ekonóm ING v Bruseli Carsten Brzeski.
      No podľa Tricheta, šéfa ESRB, ktorého inauguračné zasadnutie sa uskutočnilo dnes vo Frankfurte nad Mohanom, výbor síce nemá rozsiahle právomoci, no má "dostatočne vysokú morálnu autoritu". Cieľom ESRB je uplatňovať stratégiu "dodržuj (pravidlá) alebo vysvetľuj", čo znamená, že vlády budú musieť reagovať na jeho varovania. Ak výbor nebude spokojný s vývojom situácie v jednotlivých krajinách, bude môcť svoje obavy zverejniť a "zvyšok nechať na presvedčovacích schopnostiach" finančných trhov.
      Podobne ako Trichet niektorí analytici nemajú pocit, že výbor je odsúdený do pozície zbytočného orgánu. Ako napríklad povedal ekonóm z banky Nomura Laurent Bilke, "aj varovanie je určitou formou sankcie".

Zdroj: TASR/Reuters, Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona