Výbor OSN znepokojuje nerovnosť medzi mužmi a ženami na Slovensku

NETKY.SK • 7 Júl 2013, 09:45 • 2 min
Výbor OSN znepokojuje nerovnosť medzi mužmi a ženami na Slovensku

Bratislava: Výbor poukazuje aj na vysokú mieru nezamestnanosti.

slovakia

left justify in out

Výbor OSN pre hospodárske, sociálne a kultúrne práva je znepokojený pretrvávajúcou nerovnosťou medzi mužmi a ženami na Slovensku, najmä čo sa týka ich zastúpenia na rôznych úrovniach vo verejnom sektore, v orgánoch s rozhodovacími právomocami a v politických stranách. Vyplýva to z jeho záverečného stanoviska k druhej periodickej správe SR o implementácii Medzinárodného paktu o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach. Tento týždeň sa týmto stanoviskom zaoberala vláda.

V tejto súvislosti odporúča Výbor prijať adekvátne opatrenia a zaviesť efektívne mechanizmy dohľadu.

Ďalej ho znepokojuje vysoká miera nezamestnanosti, najmä pretrvávajúca dlhodobá a veľké rozdiely medzi niektorými regiónmi. Mimoriadne znepokojenie u neho vyvoláva miera nezamestnanosti žien a alarmujúco vysoká miera nezamestnanosti mladých. Odporúča preto, aby SR zvýšila snahu na nápravu tohto stavu.

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky pripomína, že pripravuje opatrenia na zlepšenie situácie na trhu práce. Týkajú sa oblastí malého a stredného podnikania, podporných programov v rámci tzv. prorastových opatrení, obchodu a ochrany spotrebiteľa.

Za prioritu z pohľadu zamestnanosti považuje najmä zlepšenie podnikateľského prostredia, a to zvýšením kvality a stability podnikateľskej legislatívy, podporou transparentnosti a disciplíny v obchodných vzťahoch, či monitoringom a efektívnejšou komunikáciou s podnikateľskou sférou.

Výbor OSN rovnako naďalej znepokojujú mzdové rozdiely medzi mužmi a ženami, ktorí vykonávajú rovnakú prácu. Podľa Výboru sa tieto rozdiely veľmi rýchlo prehlbujú. Odporúča preto, aby Slovensko zvýšilo svoje snahy v tejto oblasti, a to najmä zaistením efektívneho uplatňovania existujúcich zákonov, vrátane Zákonníka práce a Antidiskriminačného zákona, vykonávaním väčšieho počtu kontrol a uplatňovaním sankcií.

Druhú periodickú správu SR posudzoval Výbor začiatkom mája minulého roka. Pokrývala časové obdobie 2002 až 2008. Po prijatí zoznamu dodatočných tém sa následne doplnila a aktualizovala o relevantný vývoj do roku 2011.

V poradí tretiu periodickú správu k Medzinárodnému paktu o hospodárskych, sociálnych a kultúrnych právach predloží Slovensko do 18. mája 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies