Výbor OSN proti mučeniu nás kritizuje za konanie voči Rómom

NETKY.SK • 16 December 2015, 15:35 • 2 min
Výbor OSN proti mučeniu nás kritizuje za konanie voči Rómom

BRATISLAVA - Výbor OSN proti mučeniu dal Slovensku viaceré odporúčania, ktoré sa týkajú napríklad nadmerného používania sily zo strany polície voči Rómom či nedobrovoľnej sterilizácie rómskych žien. Výbor prerokoval 28. a 29. júla tretiu periodickú správu SR o implementácii Dohovoru proti mučeniu a inému krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu (CAT). Správu o jej posudzovaní vypracovalo ministerstvo zahraničných vecí, dnes ju na svojom zasadnutí vzala vláda na vedomie.

slovakia

left justify in out

Členovia výboru OSN sa zaujímali okrem iného o situáciu Rómov, predovšetkým o policajné zásahy v rómskych osadách, vzdelávanie rómskych detí, fungovanie rómskych občianskych hliadok a vyšetrovanie sterilizácií rómskych žien. Diskutovali aj o dĺžke vyšetrovania niektorých individuálnych zásahov polície, nestrannosti a efektívnosti vyšetrovania, ktoré robí inšpekcia ministerstva vnútra. Výbor na druhej strane ocenil pokrok v oblasti boja proti domácemu násiliu.


Výbor OSN očakáva, že odporúčaniami sa bude štát zaoberať a prijme opatrenia na ich prípadnú implementáciu. Slovensko má do 14. augusta 2016 poslať výboru informácie o implementácií odporúčaní, ktoré sa týkajú zabezpečenia základných právnych záruk, poskytnutia údajov o vyšetrovaní prípadov neprimeraného použitia sily, vykonania vyšetrovaní prípadov neprimeraného použitia sily a uskutočnenia verejného vyhlásenia o tzv. nulovej tolerancii voči použitiu neprimeranej sily.


Výbor OSN proti mučeniu kritizuje Slovensko aj za nadmernú silu polície voči Rómom. "A to tým, že neboli vznesené žiadne obvinenia proti policajtom, ktorí sa 19. júna 2013 zúčastnili na zásahu v rómskej osade Moldava nad Bodvou, ktorý mal za následok zatknutie 15 osôb, s ktorými sa údajne počas zatýkania a následného zadržania zo strany polície veľmi zle zaobchádzalo," píše sa v materiáli.

 

Slovensko by tak malo spraviť viaceré kroky, ako napríklad vykonať urýchlené, nestranné, dôkladné a efektívne vyšetrovanie všetkých obvinení z neprimeraného použitia sily vrátane mučenia a zlého zaobchádzania zo strany polície a tiež zabezpečiť, aby osoby podozrivé zo spáchania týchto činov boli v priebehu vyšetrovania okamžite suspendované a aby sa zároveň dodržiavala zásada prezumpcie neviny. Výbor tiež žiada informácie o počte takýchto prípadov, ktoré boli vyšetrované, v členení podľa veku, pohlavia, etnického pôvodu alebo štátnej príslušnosti obetí. Žiada takisto informácie o počte páchateľov, ktorí boli stíhaní za skutky mučenia a zlého zaobchádzania a informácie o trestoch uložených tým, ktorí boli uznaní za vinných.


Výbor takisto znepokojuje nedobrovoľná sterilizácia rómskych žien, a to bez slobodného a informovaného súhlasu, ako aj ťažkosti obetí dosiahnuť odškodnenie. Odporúča preto, aby sme okamžite nestranne a efektívne vyšetrili všetky obvinenia z nedobrovoľnej sterilizácie a poskytli obetiam spravodlivé a primerané odškodnenie. "Zdravotnícky personál, ktorý vykonal sterilizáciu bez slobodného, plného a informovaného súhlasu, by mal byť trestne zodpovedný, stíhaný a trestaný. Zdravotníci by tiež mali byť vyškolení o vhodných prostriedkoch, ako získať slobodný a informovaný súhlas od žien, ktoré podstupujú sterilizáciu. Všetky písomné materiály týkajúce sa sterilizácie by mali byť preložené do rómskeho jazyka a do ďalších príslušných jazykov," informuje materiál.


Ministerstvo zdravotníctva v tomto prípade argumentuje tým, že v snahe podporiť a zabezpečiť zrozumiteľnosť informovaného súhlasu pred sterilizáciou vypracovalo všeobecne záväzný právny predpis, resp. vyhlášku, ktorá určuje podrobnosti o poučení. To predchádza informovanému súhlasu pred vykonaním sterilizácie. Vyhláška obsahuje tiež vzory informovaného súhlasu v štátnom jazyku i v jazykoch národnostných menšín vrátane rómskeho.

 

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti sú takisto povinní dodržiavať povinnosti, ktoré im ustanovuje zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. "Vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov v problematike sterilizácie prebieha systematicky aj v rámci prípravy na výkon príslušných zdravotníckych povolaní, ako aj ďalšieho vzdelávania v príslušných špecializovaných študijných programoch," informuje ministerstvo zdravotníctva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies