Výbor OSN proti mučeniu má výhrady voči správaniu sa Slovenska k Rómom

NETKY.SK • 7 September 2015, 15:27 • 2 min
Výbor OSN proti mučeniu má výhrady voči správaniu sa Slovenska k Rómom

BRATISLAVA - Nedostatok účinného vyšetrovania represívnych zásahov polície voči Rómom či nevyšetrená prax nútených sterilizácií rómskych žien patria medzi nedostatky, na ktoré poukazuje Výbor OSN proti mučeniu.

slovakia

left justify in out

Ide o zistenia, ktoré výbor zistil po hodnotení dodržiavania záväzného Dohovoru proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu zo strany Slovenska, agentúru SITA informoval Štefan Ivanco z Poradne pre občianske a ľudské práva.

 

Práve poradňa spolu s Európskym centrom pre práva Rómov (ERRC) poskytla výboru vo svojej kritickej správe informácie o pretrvávajúcich nedostatkoch v tejto oblasti. Výbor OSN nedávno zverejnil svoje záverečné zistenia o stave dodržiavania dohovoru slovenskou stranou. Podľa Ivanca predchádzalo zisteniam posudzovanie periodickej vládnej správy o posune v uplatňovaní dohovoru.

 

Predstavitelia slovenskej vlády sa stretli s členmi výboru 27. a 28. júla v Ženeve. Aj napriek tomu, že výbor uznal i niektoré pozitívne pokroky, vymenoval množstvo nedostatkov a odporúčaní pre vládu, upozornil. "Niekoľko z nich sa upriamuje na zásadné témy, na ktoré s Európskym centrom pre práva Rómov upozorňujeme našu vládu už roky," dodal. Pred dvoma mesiacmi predstaviteľ OSN Paul d´Auchamp spolu s verejnou ochrankyňou práv Janou Dubovcovou opakovane varovali vládu pred ľahostajnosťou v prípade porušovania ľudských práv vo vzťahu k rómskej menšine.


"Je našou povinnosťou oznamovať porušovanie ľudských práv medzinárodným orgánom. Naším cieľom je totiž presvedčiť vládu, aby konala. Pod vplyvom pretrvávajúcich nedostatkov OSN vo svojich zisteniach okrem iného požaduje, aby slovenská vláda na najvyššej politickej úrovni verejne vyhlásila, že nebude tolerovať neprimerané použitie sily polície voči občanom vrátane príslušníkov národnostných menšín," uviedol výkonný riaditeľ ERRC András Ujlaky.


Výbor OSN sa obáva prípadov podozrenia z neprimeraného použitia sily polície voči Rómom, maloletých nevynímajúc. Ako ďalej Štefan Ivanco citoval výbor proti mučeniu, problémom je tiež to, že podozrenia vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá zamestnáva a zároveň vyšetruje skutky osôb podozrivých zo spáchania trestného činu. Výbor ďalej poznamenal, že doteraz nikoho neobvinili v prípade policajnej akcie v Moldave nad Bodvou z 19. júna 2013.


Opätovne sa však členovia výboru nevyhli ani téme nútených sterilizácií rómskych žien bez informovaného súhlasu, členovia sú znepokojení z ťažkostí v prístupe k spravodlivosti, ktorým poškodené ženy čelia.

 

"Výbor požaduje, aby boli všetky prípady možných nedobrovoľných sterilizácií rómskych žien nezávisle a účinne prešetrené a poškodeným ženám bolo poskytnuté primerané zadosťučinenie. Je nepochopiteľné, ako vládni predstavitelia dokážu dlhé roky prehliadať množstvo odporúčaní medzinárodných inštitúcií v tejto oblasti a zároveň ignorovať svoje medzinárodné ľudskoprávne záväzky. Bez účinného vyšetrovania môžeme len hádať, koľko rómskych žien bolo touto praxou na Slovensku vlastne postihnutých,“ poznamenala advokátka spolupracujúca s Poradňou pre občianske a ľudské práva Vanda Durbáková. Výbor odporúča, aby zdravotnícky personál, ktorý ženy bez slobodného, úplného a informovaného súhlasu sterilizoval, bol trestne zodpovedný, stíhaný a potrestaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies