Výbor odobril vyslanie tímu zdravotníkov do Afganistanu

NETKY.SK • 27 August 2013, 12:27 • 2 min
Výbor odobril vyslanie tímu zdravotníkov do Afganistanu

BRATISLAVA - Do misie v Afganistane by Slovensko mohlo vyslať zdravotnícky tím. Návrh rezortu obrany, ktorý už schválila vláda, dnes odobril aj zahraničný parlamentný výbor.

slovakia

left justify in out

Tím by mal mať do päť členov a pôsobil by na medzinárodnom letisku v hlavnom meste krajiny Kábul. "Vojenskí zdravotníci získajú v Afganistane cenné praktické skúsenosti z reálneho nasadenia vo vojenskej operácii. Tieto skúsenosti následne využijú aj v rámci pripravovanej spoločnej bojovej skupiny krajín V4, v rámci ktorej chcú ozbrojené sily tieto spôsobilosti deklarovať pre poľnú nemocnicu ROLE 2," vysvetlil minulý týždeň minister obrany SR Martin Glváč. Ďalším cieľom vyslania je získanie praktických skúseností z reálneho nasadenia chirurgov vo vojenskej operácii. „Tieto spôsobilosti zamýšľajú OS SR deklarovať pre poľnú nemocnicu typu ROLE 2 spoločnej bojovej skupiny krajín V4 s pohotovosťou v roku 2016,“ píše sa v návrhu. 

Zdravotnícky tím by mal v operácii pôsobiť v rámci česko-slovenského chirurgického tímu. Vyslať ho zamýšľajú od januára 2014, mali by sa vystriedať tri rotácie. Návrat je plánovaný do konca decembra budúceho roka. Náčelník Generálneho štábu OS SR si nad vyslaným zdravotníckym tímom ponechá právomoc plného velenia a riadenia. Právomoc koordinovať a organizovať jeho činnosť deleguje na vrchného veliteľa spojeneckých síl v Európe a veliteľa poľnej nemocnice. Tím by mohol pôsobiť v celom operačnom priestore operácie NATO v Afganistane. Materiál ráta aj s postupným stiahnutím viacerých jednotiek, ktoré už v Afganistane pôsobia. Súvisí to so stratégiou medzinárodného spoločenstva ukončiť do konca roka 2014 operáciu ISAF. Zodpovednosť za zaistenie bezpečnosti v krajine sa postupne odovzdáva afganským bezpečnostným zložkám. NATO má v Afganistane naďalej pôsobiť v rámci novej podpornej a poradenskej misie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies