Výbor nebude prešetrovať Pavlisov údajný konflikt záujmov

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 15:43 • 2 min
Výbor nebude prešetrovať Pavlisov údajný konflikt záujmov

BRATISLAVA - Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) nebude musieť výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetľovať údajný konflikt záujmov.

slovakia

left justify in out

Poslanci Smeru-SD totiž nesúhlasili s pokračovaním konania, ktoré sa začalo na základe podnetov od poslancov Miroslava Beblavého a Viliama Novotného (obaja nezaradení).

 

Beblavého podnet hovoril o tom, že minister hospodárstva mal porušiť ústavný zákon a byť v konflikte záujmov v súvislosti s kauzou Port Service. Podľa Beblavého by mal Pavlis prísť až o 24 mesačných platov. Beblavý pripomína, že minister mal v roku 2006 požičať obchodnej spoločnosti Port Service spolu 22.000 eur na to, aby mohla zaplatiť súdny poplatok.

 

Pohľadávku mal podľa ústavného zákona vykázať vo svojom majetkovom priznaní. Ako upozornil, to sa nestalo v žiadnom z priznaní za roky 2006 až 2013.

 

Pre údajný konflikt záujmov čelil vo februári Pavlis opozičnému pokusu o odvolanie z funkcie. Dostať sa do neho mal pre medializovaný súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku (FNM). Štát v ňom môže prísť o 60 miliónov eur. Podľa opozičných poslancov Pavlis v tomto súdnom spore pomáhal firme dlhodobo. A to nielen z funkcie člena Dozornej rady FNM, ale aj z kresla ministra.

 

Minister kauzu označil za vykonštruovanú a akékoľvek spojenie s firmou od roku 2006 odmieta. Premiér nedávno vyhlásil, že na Pavlisovo odvolanie zatiaľ dôvod nevidí. Pavlis pokus o odvolanie ustál a naďalej vedie ministerstvo hospodárstva.

 

Výbor riešil aj otázku, či mal expredseda NRSR Pavol Paška (Smer-SD) priznávať zisky napríklad z dividend. Konanie voči Paškovi výbor automaticky ukončil ešte v decembri, keďže sa Paška vzdal poslaneckého mandátu. Otázka priznávania však zamestnala odbor legislatívy a aproximácie práva NR SR a tiež právnikov zo Slovenskej akadémie vied. Názory sa však líšili.

 

Prešetrenie Paškových majetkových priznaní žiadal vlani poslanec Daniel Lipšic (nezaradený). A to preto, že Paška nezverejnil zisk z predaja svojich podielov v súkromných firmách. Lipšic poukázal aj na to, že Paška mal v spoločnosti KOMED dividendy rádovo v státisícoch eur. "A ani tie nikdy v majetkových priznaniach nepriznal. To sme zistili z verejne prístupných účtovných uzávierok," uviedol Lipšic. Paška od začiatku trval na tom, že majetkové priznania podával v súlade so zákonom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies