Výbor na Mladičovu obranu žiada medzinárodný súd, aby povolil jeho prevoz do Ruska

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 08:57 • 2 min
Výbor na Mladičovu obranu žiada medzinárodný súd, aby povolil jeho prevoz do Ruska

MOSKVA - Výbor ruskej verejnosti na obranu generála Ratka Mladiča zverejnil vyhlásenie, v ktorom odsúdil rozhodnutie Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) ohľadom jeho dočasného prepustenia z väzby zo zdravotných dôvodov a vyzval súd, aby svoje stanovisko prehodnotil.

slovakia

left justify in out

Vyhlásenie, ktoré dnes zverejnila agentúra TASS, pripomína, že ruské vedenie, znepokojené Mladičovým zhoršujúcim sa zdravotným stavom, je pripravené poskytnúť mu v Rusku nevyhnutnú liečbu.

 

Rozhodnutie ICTY z 12. mája považuje výbor na Mladičovu obranu za prejav "pokračovania politiky dvojakých štandardov i za dôkaz predpojatého prístupu k srbským dôstojníkom a generálom a nehumánneho vzťahu k Mladičovi, ktorého "zdravie sa každým dňom zhoršuje".

 

Vo vyhlásení sa uvádza, že rozhodnutie ICTY je súčasne aj vyjadrením "nedôvery k Ruskej federácii a neúctou k jej postaveniu a predloženým zárukám, a tým de facto aj (nedôvery) k slovám ruského prezidenta (Vladimira Putina)."

 

Výbor však súčasne vyjadruje nádej, že ICTY vyhovie odvolaniu Mladičových advokátov a "riadiac sa základnými požiadavkami práva každého človeka na život, povolí liečenie generála Mladiča v Moskve."

 

Ruskí špecialisti vlani spravili Mladičovi kompletné vyšetrenia. Podľa ich záverov si generálov zdravotný stav vyžaduje liečbu v nemocnici, a nie vo väzení. Bližšie informácie o Mladičovom stave však nezverejnili. Mladičovi právnici sudcov ICTY nepresvedčili o tom, že generálovi nie je v Haagu poskytnutá primeraná starostlivosť. Jeho zdravotný stav podľa názoru sudcov zodpovedá podmienkam pobytu vo väzení.

 

Ratka Mladiča previezli do väznice v Haagu v roku 2011. Súdny proces s ním prebiehal od mája 2012 do decembra 2016. Odvtedy čaká na vynesenie rozsudku, ktoré je naplánované na november 2017.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies