Výbor ministrov RE sa zaujíma o nekonanie v prípade Harabina

NETKY.SK • 11 Apríl 2014, 06:42 • 2 min
Výbor ministrov RE sa zaujíma o nekonanie v prípade Harabina

BRATISLAVA - Skutočnosť, že Ústavný súd (ÚS) SR neobnovil disciplinárne konanie v prípade predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina, má dohru. Ako dnes informovala televízia TA3, Výbor ministrov Rady Európy (RE) chce vedieť, prečo ÚS nezobral verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu vážne.

slovakia

left justify in out

"Bol nám doručený z Výboru ministrov Rady Európy list, v ktorom zobrali na vedomie skutočnosť, že ÚS neobnovil konanie v prípade sťažovateľa Harabina. Zároveň nás vyzývajú, aby sme ich informovali, ako odstránime na vnútroštátnej úrovni dôsledky porušenia," uviedla pre TA3 zástupkyňa SR pri ESĽP Marica Pirošíková.
      

Televízia pripomína, že Harabin ako odškodné za jeho disciplinárne potrestanie pre zmarenie kontroly ministerstva financií žiadal v Štrasburgu 150.000 eur, ESĽP mu priznal iba 3000, ale za to, že o ňom na ÚS rozhodovali aj zaujatí sudcovia, mu bolo priznané aj právo na nový proces. Toho sa ale vlani v októbri nedočkal.
      

Predsedníčka ÚS Ivetta Macejková vysvetlila, že o návrhu na obnovu konania rozhodovalo desať sudcov ÚS. "Plénum v tomto počte síce bolo uznášaniaschopné, ale na rozhodnutie vo veci samej bolo potrebných sedem hlasov. Takýto počet nebol pri hlasovaní dosiahnutý, preto bol návrh na obnovu konania zamietnutý," citovala TA3 Macejkovú.
      

Harabinov prípad však nebol jediný, pri ktorom sudcovia Ústavného súdu verdikt ESĽP nenaplnili. Výbor ministrov si všimol ďalšie dva. "ÚS sa k predmetnej veci vyjadrí, až keď bude mať k dispozícii oficiálnu žiadosť o zaujatie stanoviska. K dnešnému dňu nám takáto požiadavka doručená nebola," povedala televízii hovorkyňa ÚS Anna Pančurová.
      

Harabin však už podľa televízie chystá ďalšiu sťažnosť do Štrasburgu. Odškodným má byť suma pôsobiaca odstrašujúco na tých, ktorí chcú zneužívať funkcie sudcu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona