Výbor ministrov Rady Európy odsúdil tohoročné popravy v USA

NETKY.SK • 10 Február 2016, 15:30 • 2 min
Výbor ministrov Rady Európy odsúdil tohoročné popravy v USA

BRUSEL/ŠTRASBURG - Výbor ministrov Rady Európy (RE) dnes v rámci svojho zasadnutia oznámil, že ľutuje popravy piatich osôb v Spojených štátoch, ku ktorým došlo od začiatku roku 2016.

slovakia

left justify in out

Výbor ministrov RE v správe pre médiá pripomenul, že trest smrti je v rozpore so zásadami stanovenými vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv a v Európskom dohovore o ochrane ľudských práv. Predstavitelia Rady Európy zopakovali svoje predošlé výzvy pre americkú vládu, aby zaviedla moratórium na trest smrti. Moratórium je vnímané ako prvý krok k zrušeniu hrdelného trestu.

 

Výbor ministrov zároveň oznámil, že s obavami sleduje diskusiu o zrušení moratória na popravy v štáte Kalifornia v nadväznosti na prípadné zavedenie novej metódy použitia smrtiacej injekcie. RE naliehavo žiada príslušné kalifornské úrady, aby sa nevracali do obdobia spred moratória, ktoré bolo zavedené v roku 2006.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona