Výbor má v stredu riešiť živnosť, pre ktorú môže Matovič prísť o mandát

NETKY.SK • 20 November 2016, 15:22 • 2 min
Výbor má v stredu riešiť živnosť, pre ktorú môže Matovič prísť o mandát

BRATISLAVA - Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií má v stredu 23. novembra opäť riešiť prípad nepozastavenej živnosti, pre ktorú môže líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič prísť o poslanecký mandát.

slovakia

left justify in out

Matovič sa mal výboru k prípadu vyjadriť, čo však podľa predsedu výboru Martina Poliačika (SaS) zatiaľ neurobil.

 

Podnet na Matoviča podali bývalí organizátori protestov Gorila Alena Krempaská a Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Upozornili, že Matovič mal mať obnovenú živnosť na svoje meno, čo zákon neumožňuje. Matovič sa bránil tým, že živnostenské oprávnenie ešte neznamená, že jeho majiteľ aktívne podniká. Odvoláva sa na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, ktorý podľa Matoviča povedal, že samotné živnostenské oprávnenie ešte nemožno pokladať za podnikanie.

 

Poliačik však upozornil, že podľa Ústavného súdu SR nemá výbor skúmať, či verejný funkcionár aktívne podniká. Ak je tam možnosť na podnikanie, výbor má konať. To je aj prípad obnovenej živnosti. Matovič vzhľadom na tieto fakty zákon podľa Poliačika porušil. Z vyjadrení koaličných a časti opozičných poslancov vyplýva, že výbor porušenie zákona zrejme skonštatuje.

 

Matoviča výbor už raz za obnovenú živnosť potrestal. Dal mu pokutu vo výške polročného platu, čo je takmer 12.000 eur. Matovič sa obrátil na Ústavný súd SR. Pre opakované porušenie ústavného zákona mu hrozí odobratie poslaneckého mandátu. Ak výbor konštatuje opätovné porušenie a odporučí plénu odobrať Matovičovi mandát, nie je vylúčené, že oň poslanec príde. Viacerí koaliční a niektorí opoziční poslanci sa vyjadrili, že budú rešpektovať rozhodnutie výboru a Ústavu SR. Pokiaľ by parlament zbavil Matoviča mandátu, lídrovi OĽaNO-NOVA by ešte zostala možnosť obrátiť sa následne na Ústavný súd SR.

 

Matovič nie je jediný verejný funkcionár, ktorý opakovane porušil ústavný zákon. Parlament však v minulosti za takýto prehrešok nikoho nepotrestal odobratím verejnej funkcie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona