Výbor Jahnátkových blízkych na ministerstve riešiť nebude

NETKY.SK • 22 Október 2013, 15:07 • 2 min
Výbor Jahnátkových blízkych na ministerstve riešiť nebude

BRATISLAVA - Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa nebude zaoberať zamestnávaním rodinných príslušníkov ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka na ministerstve pôdohospodárstva.

slovakia

left justify in out

Konanie voči Jahnátkovi pre podozrenie z porušenia ústavného zákona o konflikte záujmov navrhol predseda výboru Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). Členovia vládneho Smeru jeho návrh na rozdiel od opozičných poslancov nepodporili.

Beblavý zdôraznil, že ani jeden z Jahnátkových príbuzných nebol na ministerstvo prijatý výberovým konaním, do dočasnej štátnej služby ich zaradili priamo. Až neskôr sa vďaka interným výberovým konaniam, kde boli jedinými uchádzačmi, stali vedúcimi odborov. Poslanec za SDKÚ-DS pripomenul členom výboru výroky premiéra Roberta Fica z roku 2008, ktorými definoval "základné princípy, ktorými sa bude riadiť vláda SR pri hodnotení, či boli porušené zákony a iné pravidlá pri verejnom obstarávaní alebo prideľovaní dotácií". V materiáli Fico podľa Beblavého napísal: "Budeme však postihovať...prideľovanie dotácií príbuzným a rodinným príslušníkom, čo stálo miesto ministra životného prostredia Jaroslava Izáka, keď súhlasil s pridelením dotácie svokre, vedúcej služobného úradu, na rodinný dom. V tejto súvislosti môžem ako príklad uviesť aj prípad z Topoľčian, kde tender na rekonštrukciu obvodného úradu získala firma, v ktorej figuroval aj môj príbuzný. Požiadal som ministra vnútra, aby súťaž zrušil, lebo to by už bolo podľa nás neprípustné."

Beblavý v tejto súvislosti zdôraznil, že pri Jahnátkovom zamestnávaní blízkych na ministerstve ide o "kombináciu faktorov, ktoré prekročili mieru".

Poslanec za Most-Híd Zsolt Simon upozornil, že v čase jeho odchodu z úradu na ministerstve ani v jeho podriadených organizáciách žiaden z Jahnátkových blízkych nepracoval. Spýtal sa, prečo rovnaký problém ako má Jahnátek nemajú iní ministri, ktorí nezamestnávajú svoju rodinu a neholdujú tak rovnakému športu ako Jahnátek.

Rodinkárstvo nie je hodné funkcie ministra, zdôraznil poslanec za OĽaNO Ján Mičovský. Jahnátek by sa podľa jeho slov v záujme morálky a politickej kultúry mal ospravedlniť za svoje konanie.

Poslanec za Smer-SD Otto Brixi konštatoval, že platná legislatíva porušená nebola. Po návšteve ministerstva pôdohospodárstva a stretnutí s vedúcim služobného úradu Brixi poznamenal, že zamestnávanie sa dialo v súlade s internými predpismi rezortu. Ministra poprosil, aby konal tak, nech nevznikajú žiadne pochybnosti o prijímaní zamestnancov.

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií však začal voči Jahnátkovi konanie v inej veci, a to, že v majetkovom priznaní neuviedol istú časť majetku. Po medializovaní prípadu Jahnátek doplnil svoje majetkové priznanie. Argumentoval tým, že o vlastníctve nemal vedomosť, čo Beblavý označil za zaujímavé z hľadiska procesného prístupu výboru, keďže zatiaľ takto nikto neargumentoval a výbor k tomu bude musieť zaujať stanovisko. "Považujem za zvláštne, že minister pôdohospodárstva nevedel, že má ornú pôdu," konštatoval poslanec Mostu-Híd Zsolt Simon.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies