Výbor EP znížil SR príspevok na odstavenie J. Bohuníc

NETKY.SK • 21 December 2012, 13:42 • 2 min
Výbor EP znížil SR príspevok na odstavenie J. Bohuníc

Výbor EP znížil SR príspevok na odstavenie J. Bohuníc - Politika V dôležitom hlasovaní o výške príspevku EÚ pre jednotlivé krajiny bol tento týždeň vo výbore Európskeho parlamentu (EP) pre rozpočet tesnou väčšinou presadený pozmeňujúci návrh k nariadeniu

slovakia

left justify in out

img

V dôležitom hlasovaní o výške príspevku EÚ pre jednotlivé krajiny bol tento týždeň vo výbore Európskeho parlamentu (EP) pre rozpočet tesnou väčšinou presadený pozmeňujúci návrh k nariadeniu Rady o podpore Únie pre programy pomoci na vyraďovanie jadrových zariadení z prevádzky v Bulharsku, Litve a na Slovensku, ktorý fixuje podiel Slovenska na uvedenej pomoci len vo výške 20,8 % z celkovej sumy 552.947.000 eur, teda 115.012.976 eur. Pre TASR to uviedol europoslanec Jaroslav Paška (SNS).

"Slovenská republika sa oprávnene domáha zvýšenia podpory EÚ na odstávku V1 v Bohuniciach o 263 miliónov eur, pretože Bulharsku aj Litve poskytla Únia pre elektrárne Kozloduj a Ignalina plnú podporu aj na prefinancovanie manipulácie a uloženie vyhoretého jadrového paliva a rádioaktívneho odpadu,"zdôraznil.

"Slovenská republika však na tieto opatrenia od EÚ nedostala nič a nemá ich v súčasnom príspevku ani zohľadnené, napriek tomu, že na ne už uvedených 263 miliónov eur vynaložila. Princíp rovnakého zaobchádzania nás oprávňuje požadovať zo spoločných európskych peňazí takú istú podporu, akú dostávajú iné krajiny," dodal. Požiadavka na zvýšenie príspevku EÚ z pôvodne navrhnutých 114.815.000 eur na 377.815.000 eur pre Slovenskú republiku je podľa neho plne legitímna.

Tesný výsledok hlasovania podľa Pašku naznačuje, že štyria slovenskí europoslanci, ktorí majú v tomto výbore právo hlasovať, mohli pri lepšej účasti a koordinovanom postupe zabrániť prijatiu tohto pozmeňovacieho návrhu. Proti percentuálnemu rozdeleniu podpory Únie medzi tri členské štáty, s najmenším podielom pre Slovensko, však hlasoval iba Paška.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies